Mai mult, decontarea directă ar putea deveni obligatorie şi nu opţională, ca până acum. Concret, dacă maşina unui şofer este avariată de alt conducător auto, păgubitul o va putea repara cu banii firmei sale de asigurare. Ulterior, firma sa de asigurare va recupera dauna de la asigurătorul şoferului vinovat. De asemenea, firmele de asigurări trebuie să ofere garanţii că au suficienţi bani pentru a despăgubi un număr mare de şoferi, pentru a rămâne pe piaţă, potrivit Observator.
Dacă maşina unui şofer este avariată de alt conducător auto, păgubitul o va putea repara cu banii firmei sale
Autoritatea dorește ca decontarea directă să devină obligatorie. Asta înseamnă că, în cazul unui accident, păgubitul să își ia banii de la firma la care are el asigurarea și nu de la asiguratorul șoferului vinovat, potrivit antena3.
Citește și: Ponturi de sezon pentru șoferi. Cum să conduci în siguranță pe polei
Dan Apostol, purtător de cuvânt ASF: "Vestea teribilă nu este pentru șoferi. Teribil este atunci când suntem participanți în trafic, victime ale unor accidente, mergem cu mașina la service și vedem că pe polița RCA pe care ne-a dat-o făptașul, nu reușim să acoperim dauna și să ne reparăm mașina.
Sunt foarte multe astfel de cazuri în România, cazuri cu care se confruntă și Autoritatea de Supraveghere Financiară, motiv pentru care a venit cu această propunere. Există astăzi decontarea directă ca soluție voluntară, nu obligatorie, contra unui tarif suplimentar, cineva poate să-și pună în portofoliul unei polițe RCA și această decontare directă.
Problema pe care o avem în prezent este simplă. Toată lumea este obligată de lege să aibă RCA. Toată lumea dă fuga în piață după prețul cel mai mic. Cel mai adesea, asemenea polițe, extrem de ieftine, nu acoperă în totalitate plata daunelor în service-uri, și așa încep problemele pentru consumatori.
Citește și: Punctul de amendă ar putea crește 1 ianuarie 2021. Cât vor plăti șoferii pentru neregulile făcute
Asta este propunerea noastră. Atunci când închidem o poliță RCA să fim în deplină cunoaștere a întregii piețe, să ne alegem din piață un asigurator pe care îl considerăm serios, și atunci când am un incident în trafic să nu mai trebuiască să mai depind de calitatea sau lipsa de calitate a poliței celui care m-a lovit.
Mă duc la service, îmi repar mașina, asiguratorul de la care eu am cumpărat RCA decontează direct valoarea reparației, după care își recuperează banii de pe polița RCA a celui care m-a lovit", spune pentru Antena3, purtătorul de cuvânt ASF.
JANTA.RO - 5 modele de anvelope de iarnă pe care le recomandăm (P)...