Antena Căutare

Ce regim alimentar ne atacă cel mai mult dinții

Cele mai multe persoane care apelează la dietele restrictive neglijează sfaturile nutriţioniştilor şi consideră că pierderea în greutate prin aceste metode reprezintă soluţia ideală.

Cele mai multe persoane care apelează la dietele restrictive neglijează sfaturile nutriţioniştilor şi consideră că pierderea în greutate prin aceste metode reprezintă soluţia ideală. Medicul stomatolog Adrian Mina ne sfătuieşte ca, înainte de a începe o astfel de dietă, să ne informăm asupra efectelor pe care scăderea aportului de nutrienţi îl are asupra dinţilor şi să ne asigurăm că nu ne distrugem dinţii în acest proces, potrivit CSID

Deshidratarea, un pericol pentru dinţi.

Un prim factor de care trebuie să ţinem seama este aparenta scădere în greutate de după începerea dietelor drastice, care reprezintă de fapt eliminarea unei cantităţi foarte mari de apă şi nu a depozitelor de grăsime. Această pierdere de apă determină o deshidratare generală care se manifestă la nivel oral prin scăderea fluxului salivar şi menţinerea pe suprafeţele dinţilor a resturilor alimentare cu potenţial carios ridicat”, dezvăluie specialistul.

Carenţa de vitamine îmbolnăveşte dantura. Atât pentru sănătatea corpului, cât şi pentru sănătatea danturii este nevoie de nutrienţii esenţiali pe care îi asimilăm din alimentaţie.

Ce regim alimentar ne atacă cel mai mult dinții

Reducerea aportului de vitamina D care se găseşte în peştele cu conţinut mai mare în grăsimi (macrou, hering, somon, sardine) are drept rezultat o mineralizare scăzută a dinţilor, rahitism, osteoporoză şi calcifiere incompletă a dinţilor şi oaselor. Eliminarea lactatelor sau reducerea lor în dietele drastice scade aportul de calciu, fosfor, vitamina A şi complexul de vitamine B. Carenţa de vitamina A determină descuamarea mucoasei orale, keratoză, candidoză, hipertrofie gingivală, xerostomie (uscăciunea cavităţii orale), iar forma severă determină un risc carios crescut. Deficitul de vitamine B creşte riscul de candidoză, glosită şi chiar pierderea gustului. De asemenea, carenţa de vitamina C creşte riscul de infecţii, sângerare gingivală, iar în cazuri severe gingivită scorbutică cu gingii roşii, inflamate, distrucţie parodontală şi creşterea mobilităţii dentare”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Efectele consumului redus de proteine.

Consumul redus de proteine implementat de acest tip de diete are drept rezultat un aport scăzut de fosfor, magneziu şi sodiu, cu implicaţii asupra mineralizării şi remineralizării dentare”, adaugă specialistul.

Dietele detox duc la paradontoză.

Noi nu recomandăm nici dietele de tip detox, unde nu se mai folosesc dinţii pentru masticaţie. Există pacienţi care, în urma unor astfel de diete, pot suferi grav din punct de vedere paradontal. De asemenea, înlocuirea alimentaţiei solide cu sucuri bogate în citrice şi zaharuri, determină pe lângă eroziunea chimică a dintelui şi distrucţia acestuia, şi o scăderea a autocurăţirii care se realizează cu ajutorul alimentelor fibroase”, explică Dr. Adrian Mina.

Închiderea repetată a alarmelor deșteptătoare indică o afecțiune gravă a organismului... Vremea la extreme: Se întorc ploile torențiale și grindina! Meteorologii au emis cod portocaliu de furtuni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x