Antena Căutare

ANAF a recuperat mai putin de 2% din sumele pentru care se judeca cu firmele

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) ar putea rezolva o mare parte din problema cheltuielilor publice daca ar incasa toate sumele imputate contribuabililor. Multi dintre acestia au castig de cauza in instanta si reusesc sa diminueze sau chiar sa anuleze deciziile ANAF, astfel incat doar o parte din bani ajung efectiv la bugetul statului. Valoarea totala a sumelor care fac obiectul celor 39.490 de dosare contabilizate la sfarsitul anului trecut, atat la nivel central, cat si local, se ridica la peste 15,3 miliarde de euro. ANAF a avut castig de cauza in 7.965 de dosare, cuantumul sumelor care au facut obiectul acestora fiind de 1,248 miliarde de lei, adica aproape 300 de milioane de euro.

Pe de alta parte, numarul dosarelor pierdute a fost de 6.172, iar valoarea sumelor imputate si necastigate de ANAF a fost de aproximativ 168 de milioane de euro.

Juristii institutiei au ramas cu 25.353 de dosare in curs de solutionare la finele anului trecut. ANAF nu ne-a putut oferi o situatie exacta la acest moment, dar numarul litigiilor s-a modificat deoarece unele dosare vechi s-au finalizat, in timp ce altele abia s-au deschis.

Aproape jumatate dintre dosare, respectiv 16.833, sunt in domeniul contenciosului administrativ, dupa care urmeaza cele din domeniul civil - 14.078.
Alte 2.054 de dosare sunt in sfera penalului, in timp ce 3.746 de dosare se aflau pe rolul organelor de cercetare penala. Statistica ANAF nu include si procesele de insolventa. In 2009, aproape 20.000 de firme au intrat in procedura de insolventa, cele mai multe ajungand la faliment, situatie in care statul trebuie sa-si recupereze eventualele obligatii neplatite de agentii economici respectivi.

Numarul dosarelor de insolventa ar putea fi mai mare in acest an, in conditiile in care doar in primele patru luni au fost deschise aproape 8.000 de actiuni in instanta cu acest obiect.

BCE mentine dobanda monetara la minimul istoric de 1%... Case de vacanta din ajutoare de stat...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x