Reprezentantii ANAF spun ca cei care cultiva terenuri mai mari de 20 de hectare desfasoara o activitate cu scop comercial, iar sumele obtinute din vanzarea recoltelor depasesc anual 35.000 de euro. Primii pe lista platitorilor de impozit dupa introducerea acestei masuri vor fi cei care lucreaza pamantul ca persoane fizice si cei care s-au asociat in forme simple, fara personalitate juridica.
De altfel, jumatate din terenurile din tara noastra sunt exploatate de persoane fizice, in timp ce suprafetele inregistrate pe societati comerciale ocupa peste 4 milioane de hectare. Sunt insa si agricultori care si-au infiintat PFA-uri, iar acestia cultiva peste 17.500 de de hectare.
Fermierii straini detin peste 2.000 de hectare de teren in Romania.
Impozitul pentrui cei care exploateaza terenuri mai mari de 20 de hectare nu va fi aplicat incepand cu anul 2011, ci trebuie achitat retroactiv pe ultimii 5 ani. Acest fapt ingreuneaza si mai mult munca angajatilor ANAF, care sunt nevoiti sa faca adevarate anchete pentru a stabili sumele rulate de agricultori, tranzactiile efectuate de acestia si pretul la care si-au comercializat marfa.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages
Vezi care sunt cele mai bogate "judete" in urma reorganizarii!... Media autohtona va reveni pe crestere in 2012...