Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la circ

Anunț important pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu ratele, chiar la început de an

Anunț important pentru toți românii care au credite la activ în ianuarie 2020. Banca Națională a României a transmis ce se întâmplă cu indicele ROBOR și implicit, cu ratele.

Anunțul oficial făcut de Banca Națională a României

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni la 3,18% pe an, de la 3,19% pe an, vineri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an, iar la finele anului 2,18%.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă a coborât la 3,25% pe an, de la 3,26% pe an în data de 3 ianuarie, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 3,32% pe an.

Anunț important pentru românii cu credite! Ce se întâmplă cu ratele, chiar la început de an

Ce se întâmplă cu indicele ROBOR, la începutul lunii ianuarie

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, pentru al treilea trimestru din 2019, este de 2,36% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din al doilea trimestru al anului, informează cei de la Agerpres.

În luna mai a acestui an a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Recomandari