Antena Căutare

Asiguratorii RCA, pusi la colt

Vesti bune pentru soferi! Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a modificat normele privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), astfel incat pagubitii sa nu mai ajunga in situatia de a astepta luni de zile solutionarea dosarelor de dauna si plata reparatiilor.

Am decis modificarea normelor RCA pentru a sprijini si mai mult interesele asiguratilor si imi exprim speranta ca aceste demersuri vor conduce la imbunatatirea serviciilor prestate de catre companiile de asigurare. Daca pana in prezent societatea de asigurare stabilea valoarea despagubirilor potrivit propriilor criterii, acum valoarea pagubei se stabileste avand in vedere preturile practicate de catre unitatile de specialitate sau cele din cataloagele de specialitate


Principalele modificari ale normelor RCA

Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse autovehiculului, inainte de efectuarea reparatiei acestuia. Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau conform celor prevazute in cataloagele de specialitate, astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor. Ceea ce inseamna ca daca aveti, de exemplu, o masina mai veche, in calculul reparatiilor nu se va mai tine cont de varsta si valoarea automobilului. Pana acum, costul reparatiilor era stabilit pe baza evaluarii asiguratorilor, iar preturile erau cel mult la nivelul celor practicate de catre unitatile de specialitate.

In situatia in care are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, asiguratorul RCA are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei.

Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, fata de 15 zile asa cum era stabilit pana in prezent.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x