Antena Căutare

Belgia, in vizorul de agentiilor de rating: Datoria publica in 2010 – 96,9% din PIB!

Agentia Moody's a avertizat ca ar putea retrograda ratingul Belgiei din cauza cheltuielilor pentru sustinerea financiara a grupului franco-belgian Dexia, conform Reuters.

Agentia a pus sub supraveghere ratingul „Aa1" al Belgiei si ar putea sa il revizuiasca. Moody's s-a alaturat, astfel, agentiilor Standard&Poor's si Fitch, care au pus calificativele Belgiei sub supraveghere, cu perspectiva negativa.

Agentiile au aratat ca lipsa unui guvern investit submineaza eforturile de echilibrare a bugetului in Belgia, tara care se confrunta cu serioase probleme din punct de vedere al datoriilor.

Dexia, ale carui actiuni au scazut cu 42% in ultimele zile, este pe cale de a fi divizat de Belgia si Franta, din cauza expunerii masive la datoriile Greciei si a dificultatilor de a se finanta.

Belgia va suporta probabil costul nationalizarii operatiunilor bancare belgiene ale Dexia, dar si partea sa de garantii pentru activele neperformante ale bancii.

Belgia nu are guvern de la alegerile parlamentare din iunie 2010. Datoriile sectorului public au fost anul trecut de 96,9% din PIB. Astfel, Belgia s-a clasat pe locul trei in zona euro, intr-un top nefast al datoriilor, la egalitate cu Irlanda si in urma Greciei si Italiei.

Guvernul interimar al Belgiei vrea sa limiteze deficitul bugetar din acest an la 3,3% din PIB iar anul viitor la 2,8%.

Sursa: Antena3

Foto: Intactimages / EPA

Franta, Belgia si Luxemburg au ajuns la un acord pentru salvarea grupului bancar Dexia... Seful Erste: BCR are nevoie de o majorare de capital de 100 mil. euro pana la sfarsitul anului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x