BNR a coborat dobanda cheie la un nivel minim record de 6,5%

Banca Nationala a coborat dobanda cheie la 6,5%, nivel minim-record de la adoptarea modelului actual de politica monetara.

Analistii au anticipat inca de saptamana trecuta miscarea BNR. Din punctul lor de vedere, in conditiile in care dobanzile de pe piata interbancara sunt mult mai mici decat dobanda-cheie, iar inflatia nu va pune probleme in martie, decizia BNR ar fi motivata de diminuarea presiunii asupra celor care au contractat imprumuturi, de stimularea creditarii pe segmentul companiilor si de ingrijorarile privind aprecierea monedei nationale.

In ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii, analistii considera ca banca centrala nu va decide, in sedinta de luni, modificarea nivelului acestora. Lichiditatea suficienta din piata interbancara nu reclama, din punctul lor de vedere, o diminuare a ratelor.

Economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, estimeaza ca BNR va reduce dobanda-cheie cu 50 de puncte de baza, o masura care va fi determinata in principal de situatia economica a tarii, dar si de tendintele de apreciere a leului.

„In primul rand, cred ca o asemenea decizie ar putea fi motivata de diminuarea poverii asupra celor care au contractat credite, in conditiile unei reduceri a veniturilor", explica Nicolaie Chidesciuc. Acesta adauga insa ca o reducere a dobanzii-cheie pentru revigorarea creditarii trebuie privita cu moderatie, considerand ca, in 2010, nu se va intampla nimic spectaculos din acest punct de vedere.

„La finalul acestui an, avansul creditarii se va plasa sub 5%", estimeaza economistul-sef al ING Bank.

Nivelul de la finalul anului, estimat la 6,25%

La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca reducerea de dobanda va fi de numai 0,25%, banca centrala adoptand in continuare o politica de reducere cu pasi marunti. „Ne asteptam ca, in urmatoarele doua sedinte, BNR sa reduca dobanda-cheie cu cate 0,25%, urmand ca o noua diminuare, tot cu 0,25%, sa fie decisa abia in ultimul trimestru al anului.

„Astfel, tinand cont de perspectivele inflatiei, estimam ca la finalul lui 2010 dobanda de politica monetara se va plasa la un nivel de 6,25%", arata Ionut Dumitru. Acesta se asteapta ca in trimestrul al III-lea sa asistam la aparitia unor presiuni inflationiste ca urmare a influentei preturilor alimentare.

Totodata, economistul-sef al Raiffeisen Bank este de parere ca, in conditiile in care dobanzile de pe piata interbancara sunt mai mici decat dobanda-cheie, ne putem astepta in acest an la o stimulare a creditarii pe segmentul companiilor.

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri