Antena Căutare

Oficial! Ce se întâmplă cu preţurile la electricitate şi gaze în următorii trei ani. Ce trebuie să facă românii pentru a plăti mai puțin

Preţuri la energie electrică şi gaze naturale nu vor crește, până în anul 2022, pentru clienții finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat.

Preţuri la energie electrică şi gaze naturale nu vor crește, până în anul 2022, pentru clienții finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat.

„Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022 - pentru energia electrică, şi în perioada 01.01.2019 - 28.02.2022 - pentru gazele naturale", arată un comunicat al ANRE.

În ceea ce priveşte clienţii finali casnici de energie electrică şi gaze naturale care au uzat de dreptul de eligibilitate, ANRE precizează că a pus la dispoziţia acestora mai multe facilităţi menite să-i protejeze împotriva unor posibile practici comerciale incorecte.

Astfel, clienţii beneficiază de câte un instrument de comparare a preţurilor sau ofertelor-tip, destinat tuturor celor interesaţi să-şi aleagă sau să-şi schimbe furnizorul de energie electrică şi/sau gaze naturale din piaţa concurenţială.

Aceşti clienţi au şi posibilitatea de a reveni din piaţa concurenţială pe piaţa reglementată, în situaţia în care consideră că este mai avantajos.

În cazul energiei electrice, clientul casnic de energie electrică care doreşte să revină din piaţa concurenţială la serviciul universal trebuie să se adreseze furnizorilor de ultima instanţă din zona sa de reţea, având asigurat preţul avizat de ANRE.

În cazul gazelor naturale, clientul casnic are dreptul să revină la furnizarea reglementată şi se poate adresa furnizorului care are această obligaţie, în vederea încheierii unui contract aferent furnizării gazelor naturale în regim reglementat la preţul de furnizare aprobat de ANRE.

Pentru a afla care este furnizorul de gaze naturale care are obligaţia să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim reglementat, clientul casnic se poate adresa furnizorului actual, care are obligaţia să îl informeze în acest sens.

Preţurile la care se realizează furnizarea gazelor naturale în regim reglementat sunt aprobate de ANRE, diferenţiat pentru fiecare furnizor și pentru fiecare categorie de clienţi stabilită în funcţie de modul de racordare la un obiectiv din sectorul gazelor naturale şi de consumul anual, şi sunt publicate de către fiecare furnizor pe pagina proprie de internet, mai arată autoritatea de reglementare.

Prețul gazelor pe piața liberă a crescut cu 25-30% din septembrie și până în prezent, după cum a declarat, marţi, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Este oficial! Banconota care va fi scoasă în cel mai scurt timp din circulație! Ce trebuie să faci dacă o ai în casă... BNR Curs valutar 30 ianuarie. Leul se apreciază față de principalele valuate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x