Antena Căutare

CE verifica afacerile Hidroelectrica cu Alro si ArcelorMittal

Reprezentantii Directoratului General pentru Concurenta au cerut detalii despre tranzactiile directe dintre compania de stat si cei doi mari beneficiari. Autoritatile de la Bucuresti sustin ca acest tip de relatie se justifica prin stabilitatea si durata contractelor.

Comisia Europeana deruleaza o in­vestigatie asupra contractelor bilaterale de furnizare a energiei electrice in­che­iate de Hidroelectrica cu Arce­lorMittal Galati si Alro Slatina, potrivit unor documente de la Bruxelles, obtinute de "Fin.ro". Ro­ma­nia ar putea fi supusa unei proceduri de infringement pentru acor­darea de ajutoare de stat ilegale.

Execu­tivul UE a declansat aceasta inves­tigatie in urma unei plangeri. La mijlocul lunii iunie, Bogdan Chi­ritoiu, presedintele Consiliu­lui Concu­rentei, s-a intalnit la Bruxelles cu Ale­xander Italianer, directorul general al DG Competition si cu alti oficiali din acest directorat, unul dintre subiectele abordate fiind contractele dintre Hidro­electrica si cele doua societati private. Autoritatile romane au transmis deja Comisiei informatiile solicitate pentru investigatie.

Pozitia autoritatilor de la Bu­cu­resti este ca reducerile de pret prac­ti­cate de Hidroelectrica in cadrul celor doua contracte au avut in vedere doua as­pecte: stabilitatea si durata lunga de timp a contractelor. In analiza sa, Co­misia ia in calcul aspectele care privesc reglementa­rea pretului pe piata energiei din Ro­ma­nia si care ar trebui sa fie procentul de re­ducere a pretului ener­giei in ase­menea ca­zuri, pentru a se inca­dra intr-o logica a comertului, fara a implica ele­mente de ajutor de stat.

In luna ianuarie, Bogdan Chiritoiu a declarat ca tranzactia dintre Hidroelec­trica si Mittal ridica suspiciuni privind existenta unui ajutor de stat si ca statul roman risca amenzi pentru incalcarea Tratatului de Aderare la UE. De ase­me­nea, compania ArcelorMittal ar putea fi obligata sa returneze acest ajutor si risca sa fie data in judecata de competitorii de pe piata.

Articolul continuă după reclamă

Stapani pe un sfert din energia hidro

Combinatele Alro Slatina si cele ale ArcelorMittal au consumat 26,9% din energia produsa anul trecut de Hidro­elec­trica, mai exact 4,8 TWh. Electri­ci­ta­tea a fost achizitionata in urma in­che­ierii unor contracte care prevedeau pre­turi mult sub cele ale pietei. Astfel, Alro, cel mai mare consumator indus­trial de curent din tara, a contractat in 2010 o cantitate de 3,1 TWh pentru care a platit 358,8 mil. lei.

Pretul pentru un MWh a fost de 112,3 lei, in conditiile in care me­dia de pe piata pe anul trecut a fost in jur de 155 lei/MWh. Castigul total al Alro a fost de 132 de milioane de lei. Contractul cu Hidro­electrica se va derula pana in 2018, iar pretul curen­tu­lui va depinde de cotatia aluminiului de la Bursa din Londra. Aceasta prevedere contractuala pune la adapost com­bi­na­tul de fluctua­tiile pre­tu­rilor interna­tionale.

Alro este contro­lata de omul de afa­ceri rus Vitali Matsitski. Spre deose­bire de combinatul de la Slatina, Arce­lorMittal a apelat la OPCOM, insa manevra a fost o strategie bine pusa la punct. In 2009, in luna decembrie, produ­ca­torul siderurgic a fa­cut o cerere de cu­rent, la un pret de 130 lei/MWh, iar sin­gurul capabil sa o onoreze a fost Hidroelectrica. Arcelor­Mittal a cumparat 1,7 TWh si a platit 226,2 mil. lei.

A rezul­tat un castig de 43 mil. lei. La finalul lui 2010, mis­ca­rea de pe OPCOM s-a repetat cu aceeasi cerere si cu sin­gu­ra oferta po­si­bila. Principalul actionar al ArcelorMittal este indiano-britanicul Lakshmi Mittal.

Sustinere politica

Alro si ArcelorMittal folosesc intregul curent cumparat de la Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de electricitate din tara, pentru propriile lor combinate. Achizitia s-a facut cu largul concurs al autoritatilor, care nu s-au sfiit sa declare, mai ales prin Tudor Serban, fost secretar de stat la Ministerul Economiei si actual consilier al ministrului de resort, Ion Ariton, ca acest mecanism de vanzare a cu­rentului la un pret sub media pietei re­prezinta un sprijin acordat unor agenti economici de o importanta ma­jo­ra pentru economia romaneasca.

De Alro se leaga un scandal ce l-a avut in prim-plan pe Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, cel care s-a oferit sa intermedieze o intalnire intre conducerea combina­tu­lui si Theodor Stolojan, la acea vreme con­silier al presedintelui Traian Basescu. De partea cealalta, managerii ArcelorMittal au tot amenintat guvernul ca in lipsa unor investitii si a unui sprijin pentru industria autohtona vor inchide portile combinatului de la Galati.

Executivul nu a stat pe ganduri si a inventat schema de pe Bursa OPCOM in 2009.

Sursa: Financiarul


Depunerea formularului 112, doar electronic... Furnizorii vor sa creasca iar tarifele la gazul din industrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x