- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În sezonul rece, românii consumă o mulțime de legume din Grecia și Turcia, însă potențial pentru producerea lor există din plin și în România.
Legumele precum roșiile, castraveții sau ardeii produse în țara noastră sunt o raritate în piețe și supermarketuri în sezonul rece, dar acest lucru s-ar putea schimba, dacă fermierii români ar deveni mai interesați de realizarea de producții în sere și solarii. Ce ar putea face fermierii din România pentru a se lupta cu legumele de import?
Totul începe de la informare
Mulți fermieri sunt reticenți la culturile în spații protejate (sere și solarii) pentru că le consideră prea costisitoare, dar realitatea este că, datorită prețului ridicat al legumelor în timpul iernii, investiția se poate recupera și se pot obține profituri în doar câțiva ani.
Cheia pentru succesul în afacerile din agricultură stă într-un calcul atent al investițiilor și în proiecții realiste în ceea ce privește recuperarea cheltuielilor. Totodată, e foarte important ca, indiferent de legumele cultivate, fermierii să se informeze în prealabil cu privire la cerințele respectivei culturi. Roșiile sunt cele mai căutate, dar și cele mai scumpe legume în sezonul rece, așa că e recomandat să citești ce scriu specialiștii despre bolile tomatelor, despre tehnologia de cultivare a tomatelor în spații protejate - sere și solarii - cât și despre alte culturi de legume precum castraveți sau ardei gras.
Subvenție de 3.000 de euro pentru roșii
Programul „Roșia Românească” (Program Susținere Tomate) este unul menit să sprijine cultura de roșii în spații protejate. Prin acest program, Ministerul Agriculturii acordă anual 3.000 de euro fiecărui producător de tomate în sere și solarii. Pentru a fi eligibili, MADR menționează că fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării;
- Să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2000 kg;
- Să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în sere și solarii;
- Să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și noiembrie-20 decembrie, inclusiv.
Fonduri europene pentru culturi în spații protejate
Fermierii interesați de finanțări europene trebuie să știe că pot beneficia de bani pentru sere, solarii și toate echipamentele necesare culturilor în sezonul rece prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020, gestionat de către Agenţia pentru Finaţarea Investiţiilor Rurale, prin submăsura 4.1 destinată „Investiţiilor în exploataţiile agricole”.
Procentul de finanțare nerambursabilă pornește de la 50% și poate să ajungă la 90%, dacă se îndeplinesc cerințele pentru un sprijin mai consistent din partea UE. Redactarea proiectului pentru obținerea unei finanțări este greoaie, dar fermierii pot apela la consultanți în acest sens, pentru a fi siguri că proiectul este unul eligibil și că vor obține banii.
Datele înregistrate în perioada ianuarie - august 2017, arată că exporturile de alimente s-au majorat cu 5,1%, până la 3,818 miliarde de euro, în timp ce importurile au crescut cu aproape 15%, totalizând 4,639 miliarde de euro, scrie Agerpres. Cifrele acestea arată cât se poate de clar că importăm foarte multe alimente, iar multe dintre ele le pot produce fermierii români.
Sursa foto: F8 studio/Shutterstock
Panourile fotovoltaice, o solutie ideala pentru producerea energiei electrice... Anunţ important de la BNR: De la 1 ianuarie, se schimbă banii în România! Cum vor arăta...