Antena Căutare

Cum vor scumpi curentul gigantii energetici, Electrica si Hidroenergetica

Electrica si Hidroenergetica, cei doi giganti care sunt pe cale de a fi constituiti de autoritati, vor scumpi in timp curentul electric deoarece nu vor fi rentabili, vor avea un comportament anticoncurential si in final pierderile lor vor fi transmise catre populatie si firme, potrivit unui studiu realizat de noua profesori din cadrul Politehnicii Bucuresti.


Statul vrea sa constituie doua companii energetice in zona de productie. Electra ar include complexurile energetice Turceni, Rovinari, Craiova, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Nuclearelectrica si sucursalele hidro de la Sibiu, Valcea si Targu-Jiu. Hidroenergetica va avea in componenta restul Hidroelectrica, Elcen Bucuresti, Electrocentrale Deva si termocentrala Paroseni. Ulterior va fi inclusa si partea viabila din Compania Nationala a Huilei (CNH).

Sistemul crapa pe la colturi

Oricum o dam, sectorul energetic romanesc crapa in diverse locuri atunci cand incercam sa acoperim gaurile din alta parte, a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie. "Am ajuns la un impas generalizat in energie. Nu exista perspectiva", a spus el.

Prof. dr. ing. Basarab Guzun, de la Universitatea Politehnica Bucuresti, explica si mecanismele care duc la scumpiri. "In Romania, preturile competitive sunt doar 70% din piata (35-37 euro/MWh). Restul de preturi sunt de 42 euro sau chiar 95 euro/MWh. In Romania, generarea reprezinta 43% din pretul final al electricitatii, in Franta e 15%, in Cehia 20%", spune Guzun. In tot acest peisaj, "sectorul termo de la noi capoteaza in urmatorii 2-7 ani daca nu este reconstruit". Asta din cauza investitiilor imense pe care termocentralele din Romania trebuie sa le faca pentru a se conforma la cerintele de mediu impuse de Uniunea Europeana. In plus, din 2012 ar putea fi obligate sa isi cumpere certificatele de emisii de carbon, ceea ce ar scumpi pretul de productie al unui MWh produs din lignit sau huila cu inca 15-25 euro, cat se tranzactioneaza acum aceste instrumente financiare. Astfel, s-ar ajunge la 60-65 euro pe un MWh produs in termocentralele romanesti.

Conform studiului, chiar si in prezent producatorii de stat sunt intr-o situatie de tip cartel, Hidroelectrica achizitionand in conditii dezavantajoase energie electrica de la Electrocentrale Deva si termocentrala Paroseni.

citeste continuarea pe Jurnalul.ro

Afacerea ArcelorMittal a pagubit Hidroelectrica cu 21 de milioane de lei... Constructiile: a doua mare scadere din UE...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x