Antena Căutare

Analiza: Dacia "salveaza" Renault la el acasa: Lodgy, vectorul vanzarilor in Franta

Inmatricularile de autoturisme Dacia au inregistrat in iulie cea mai mare crestere din Franta (+99,5%, la 9.128 de unitati), in timp ce Renault si PSA Peugeot-Citroen, de pilda, au inregistrat cu 9,9% si, respectiv, cu 11,2% mai putine masini, in contextul unei caderi generale a pietei cu 7%.

Piata auto din Franta, cea de-a doua ca marime din Europa, dupa Germania, este in cadere libera, in iulie scazand cu 7%, la 149.000 de unitati, iar in primele sapte luni, cu 13,5%, la 1,2 milioane, potrivit datelor publicate luni de Comitetul Constructorilor Francezi de Automobile. Iar "parintele" Dacia, grupul Renault a tras linie in iulie cu -5,8%, ceea ce a facut ca declinul la sapte luni sa ajunga la 14% (352.897 unitati). Cu toate acestea, vanzarile constructorului pitestean, chiar daca anumite modele se fabrica in Maroc, s-au dublat. Iar cota de piata a Dacia in Franta a urcat in iulie de peste doua ori, de la 2,86% anul trecut la 6,13%.

Coincidenta sau nu, in mai-iunie a fost lansat pe piata franceza si primul monovolum "low-cost" din istoria Dacia, Lodgy, care, avand in vedere saltul cifrelor, ar putea deveni un nou "best-seller". Pentru ianuarie-iulie, cota de piata a avansat de la 3,78% anul trecut, la 4,2%, iar, in lunile ce urmeaza, Dacia ar putea sa mearga si mai bine, dupa inceperea livrarilor autoutilitarelor usoare Dokker si Dokker Van. De asemenea, in urmatoarele 6-8 luni, cu ocazia saloanelor auto de la Paris (toamna) Geneva (martie 2013), Dacia va schimba modelele Sandero si Logan.

Profitul Renault a scazut cu 39% in primul semestru

Profitul net al celui de-al doilea constructor francez de masini, Renault a scazut cu 39% in prima jumatate a anului, la 746 milioane de euro. Iar grupul a anuntat ca anticipeaza pentru 2012 o contractie de 6-7%, comparativ cu anul trecut, mai mare cu 3% decat estimase anterior.

Marja operationala a Renault a coborat cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 3% la 2,3% din vanzari. De asemenea, veniturile sale au coborat cu 0,8%, la 20,94 miliarde de euro. Dar declinul de 15% inregistrat pe piata europeana a fost compensat partial de un avans de 14% in alte regiuni ale lumii. Directorul general al Renault, Carlos Ghosn, a declarat ca nu se asteapta la o recuperare semnificativa in anii urmatori.

Totusi, Renault a avut rezultate mai bune decat rivalul PSA Peugeot-Citroën, care a raportat o pierdere neta de 819 milioane de euro in primul semestru, fata de 806 milioane de euro profit in perioada similara a anului trecut, si a anuntat un plan dur de restructurare, ce prevede inchiderea uzinei din Aulnay si concedierea a 14 mii de oameni.

Preturile alimentelor vor EXPLODA din toamna!... China a depasit pragul de un milion de milionari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x