Antena Căutare

UPDATE! Dosarul bancherilor: 80% din sistemul bancar din Romania ar fi implicat in reteaua mafiota

Caracatita mafiota care a dat cea mai mare lovitura bancara din ultimul deceniu a cuprins peste 80% din sistemul bancar romanesc si a ajuns pana la Senat. Procurorii au aflat ca reteaua care a luat credite ilegale de 22 de milioane de euro a pornit de la proprietarul unei ferme de porci din Oltenita si de la un rom din Sintesti. Le-au venit in ajutor un general din vechea Securitate, bancheri si mai multi functionari de stat corupti. Unii au ajuns deja dupa gratii, altii inca sunt cercetati.

UPDATE 23. 28: Liderul gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, a fost retinut, vineri seara, in urma unei ordonante remise de autoritati pentru 24 de ore.

UPDATE 22.48: Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, a declarat vineri, in emisiunea "La ordinea zilei" de la Antena 3, ca ancheta DIICOT nu se refera la intregul sistem bancar din Romania, ci doar la 3 banci aflate in investigatie.

"Stan - Ruse sunt doua nume care nu au nici o legatura cu sistemul bancar. Ele sunt doua nume care au format o grupare in afara sistemului bancar. Nici dl. Saramet nu e in sistemul bancar, e in afara lui. Din sistemul bancar sunt, pana la aceasta ora, 10 nume (in ancheta DIICOT - n.r.), din 33", a afirmat Adrian Vasilescu la Antena 3.

"In sistemul bancar sunt 62.000 de salariati si 5.600 de unitati. Din acestea, in 16 unitati, asa cum spune rechizitoriul procurorilor , fie au putut sa ii corupa pe functionari, fie au putut sa ii insele. In nici un caz nu putem vorbi de mafie a sistemului bancar. Ar fi un dezastru, o catastrofa nationala daca 80% din sistemul bancar ar fi virusat de un sistem de fraudare", a mai spus Vasilescu.

In plus, Vasilescu a precizat ca BNR si-a luat deja masuri si a cerut celor 3 banci sa verse in rezervele sale contravaloarea prejudiciilor inregistrate.

La miezul noptii Aurel Saramet, directorul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, a iesit de la audieri. Va fi cercetat in libertate.

Vicepresedintele Bancii Romane de Dezvoltare, Claudiu Cercel-Duca si Florian Dragos Diaconescu, fost general in Directia de Informatii Externe au dormit insa in arest alaturi de alti 31 de suspecti retinuti.

Procurorii vor sa-i duca pe toti dupa gratii in cel mai amplu dosar de frauda bancara de pana acum. Datele procurorilor sunt apocaliptice. Anchetatorii sustin ca 80% din sistemul bancar din Romania ar fi implicat in aceasta schema de fraudare a statului. Deja, zeci de sucursale ale celor importante banci au fost perchezitionate. Sunt cercetati sefii din majoritatea bancilor comerciale din tara.

Asta au aflat procurorii dupa luni de filaj si anchete. Frauda de 22 de milioane de euro ar fi de fapt numai o felie din tortul coruptiei. Afacerea mafiota, de o amploare fara precedent ar fi pornit de la ideea a doi afaceristi, marunti in aparenta. Daniel Ruse, proprietarul unei ferme din Calarasi si Mihai Stan, un rom din Sintesti. Ei preluau sau infiintau firme in numele unor persoane carora le cumparau identitatea. Falsificau bilanturile contabile pana dadeau aparenta unor afaceri de succes. In trei ani si-au facut si un cerc de relatii la cel mai inalt nivel in sistemul bancar.

Implicate sunt insa si institutii de top ale statului. Senatul este pe lista procurorilor si nu e singurul for. In afacerea creditelor ilegale au fost recrutati functionari de rang inalt. Procurorii au dovezi ca multi s-au lasat atrasi in retea de buna voie. Altii au respectat ordinele primite de la sefi.

Anchetatorii au mers pe fir si au facut perchezitii si la Ministerul Economiei, ANAF, dar si la fondul de garantare si la AVAS.

Procurorii au descoperit 40 de dosare de credit, depuse de retea la banci diferite. Pentru toate creditele, garanta statul. Mai exact, in caz de neplata, pierderile bancilor erau acoperite din buget.

Ca masura de siguranta, cele mai multe banci au sistat pentru moment finantarea acestor credite si au sporit masurile de control.

Oltchim si-a reluat productia. Circa 800 de angajati si-au inceput activitatea... Isarescu: Nu e vorba de o caracatita a bancherilor, mai degraba grup infractional din afara sistemului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x