"Romanii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca energia se va scumpi", a spus Lungu in cadrul unui forum energetic. El a spus ca pretul pe fiecare MWh ar putea creste in anii urmatori cu 40-60 euro din cauza eforturilor de protectia e mediului, fata de preturile medii actuale de 40 euro/MWh.
El a mentionat ca nu poate fi data o estimare exacta dar ca trebuie tras un semnal de alarma puternic, pentru ca energiile nepoluante nu sunt ieftine.
"S-a tot spus despre investitiile de mediu si promovarea energiilor verzi, dar nu s-a spus ca la capatul acestor linii, tot cumparatorul plateste", a declarat sI Mihai David, membru in consiliul de administratie al Hidroelectrica.
In schimb, reprezentantii Agentiei Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) au spus ca oamenii sau companiile nu au cum sa isi dubleze bugetul pentru energie in viitorii ani, ci isi vor reduce consumul sau isi vor eficientiza activitatea.
Aceste reduceri masive de emisii poluante sunt promovate de Comisia Europeana ca parte a eforturilor de a reduce efectele schimbarilor climatice.
"Eforturile sunt facute pentru a limita cresterea temperaturii globale cu doar 2 grade Celsius, fata de cele 5 grade care se estimeaza a se realiza daca aceste pachete de masuri nu sunt implementate. O astfel de crestere ar fi devastatoare", a precizat Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor.
De la 1 aprilie factura la electricitate a crescut cu 4,5% din cauza includerii unei scheme de sprijin pentru producatorii de energie in centrale pe cogenerare de inalta eficienta, iar includerea unei scheme asemanatoare pentru energiile din surse regenerabile ar aduce inca o scumpire de 5-7%.
Sursa: Jurnalul National