Antena Căutare

Firmele prefera plata cash: valoarea incidentelor de plata a scazut cu 33%

La finalul semestrului I, valoarea incidentelor cu instrumente de debit inregistrate in banci a scazut cu 1,6 miliarde de lei comparativ cu perioada similara a anului trecut, la 3,24 miliarde de lei. Rezultatul a fost determinat in special de diminuarea sumelor refuzate la plata prin bilete la ordin, cu aproape 1,5 mld. lei, la 3,1 mld. lei. Cu toate acestea, numarul refuzurilor s-a redus doar cu 1,3%, pe fondul cresterii inregistrate pe segmentul biletelor la ordin.

In primele sase luni, bancile au refuzat instrumente de debit in valoare de 3,24 miliarde de lei, in scadere cu 33% fata de sumele respinse in perioada similara a anului trecut, de 4,85 mili­arde de lei.

Datele anuntate ieri de Centrala Incidentelor de Plati (CIP) din cadrul BNR releva ca diminuarea a fost determinata in special de scaderea refuzurilor inregistrate atat pe seg­mentul biletelor la ordin, cu 31%, la 3,1 mld. lei, cat si pe cel al cecurilor, cu 42,5%, la 174,4 milioane de lei. Aceeasi dinamica au avut-o si incidentele de plata cu cambii, in prima jumatate a acestui an sumele respinse de banci fiind in scadere, fata de 2010, cu aproximativ 22%, la 1,1 mld. lei.

Potrivit datelor CIP, in luna iunie, sumele refuzate la plata au insumat 500,9 milioane de lei, fiind cu 0,5% mai mici decat cele respinse in mai. Nivelul minim lunar al incidentelor de plata din acest an a fost inregistrat insa in aprilie, de 470 mil. lei.

In cea de-a sasea luna a anului, refuzurile cu bilete la ordin au totalizat 477,9 mil. lei, in crestere insa fata de mai cu aproape 2%. Si in cazul acestui tip de incidente nivelul minim din 2011 se mentine tot din aprilie, de 441,4 mil. lei.

In iunie, sumele refuzate la plata cu cecuri au scazut cu 34%, pana la 22,8 mil. lei, iar cele respinse pe segmentul cambiilor, cu 40%, pana la 206,4 mil. lei.

Peste 20.000 de refuzuri

In ceea ce priveste numarul de refuzuri, luna iunie a consemnat, com­parativ cu luna precedenta, o dimi­nuare pe segmentul cecurilor si al cambiilor, dar o crestere in ceea ce priveste biletele la ordin. Astfel, bancile au respins la plata, in total, 20.871 de instrumente de debit, cu doar 1,3% mai putine decat in luna precedenta.

Ritmul lent de scadere a fost deter­minat de majorarea cu 0,2% a numa­rului de respingeri inregistrat pe seg­mentul biletelor la ordin, pana la 19.577 de unitati. Potrivit Centralei Incidentelor de Plati, bancile au mai refuzat 108 cambii, cu 18% mai putine decat in mai, si 1.186 de cecuri fara acoperire, cu 3% sub numarul celor respinse luna precedenta.

In luna iulie 2009, conform datelor CIP, bancile au refuzat cele mai multe instrumente de debit, 46.740 de unitati, pe fondul unui record al respingerilor pe segmentul biletelor la ordin, 43.258 de unitati. In cazul cecurilor fara acoperire, cele mai multe au fost refuzate la plata in decembrie 2008, 6.099 de unitati. Nivelul maxim al refuzurilor pe segmentul cambiilor a fost inregistrat in iunie 2010, 109 unitati.

6.100 de firme sunt considerate riscante

La finalul semestrului I, in baza de date a CIP erau inregistrate 6.745 de persoane juridice si 181 de persoane fizice cu istoric privind generarea incidentelor de plata. Daca in cazul companiilor numarul acestora s-a redus fata de mai cu numai 5%, in cel al persoanelor fizice scaderea a fost cu aproape 51%. De altfel, peste 6.100 de firme si 90 de persoane fizice sunt deja inregistrate ca fiind riscante. Cu toate acestea, numarul lor este tot in scadere fata de mai, cu 4%, respectiv, cu 22%.

Datele CIP mai arata ca, in iunie, interdictia bancara afecta 427 de companii, cu 4,5% mai putine decat in mai. Statistica releva ca in decembrie 2008 au fost inregistrate cele mai multe persoane juridice aflate in interdictie bancara, peste 2.000 de companii.

Informatii disponibile

Inaintea incheierii unei afaceri, o firma poate consulta, prin intermediul unei banci, baza de date a CIP, pentru a vedea daca pe numele potentialului partener sunt inregistrate incidente de plati cu cecuri, cambii sau bilete la ordin. Consultarea bazei de date se poate face de catre un comerciant inainte de a primi un cec de la clientul sau in schimbul marfurilor vandute.

In acest caz, comerciantul poate afla daca seria si numarul cecului fac parte dintr-un set de instrumente de plata avizate de BNR sau daca nu cumva respectivul cec a fost declarat anterior la CIP ca pierdut/furat/distrus sau retras din circulatie.

La emiterea unei cambii, benefi­ciarul poate consulta aceeasi baza de date pentru a solicita informatii pri­vind obligatul cambial principal, respectiv trasul. Beneficiarul poate accepta sa acorde un credit comercial tragatorului daca pana la data emiterii cambiei trasul nu a generat incidente la plata cu alte titluri de credit.

Aceeasi atitudine prevazatoare o poate avea beneficiarul unui bilet la ordin fata de subscriitor sau bene­ficiarul unui cec fata de tragator.

Sursa: Financiarul

Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic... Emil Boc: Proiectele cu fonduri UE nu se blocheaza, vor fi finantate temporar de la buget...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x