Antena Căutare

Florin Georgescu: Reducerea TVA-ului alimentelor trebuie facuta dupa o analiza profunda

Noul ministru al Finantelor si vicepremierul Florin Georgescu a vorbit, miercuri seara, in cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" despre majorarile de salarii la nivel bugetar, afirmand totodata ca TVA-ul si cota unica nu se vor modifica pana la sfarsitul anului.

-Eu ma voi intorce la BNR dupa aceste 6 luni. La BNR este o activitate interesanta, care mi se potriveste.

- Dupa ce tragem linie la finalul anului, cand functionam liber pe piata, import - export, ne aflam in situatia unui stat debitor. Populatia consuma, guvernul cheltuieste si economia privata investeste. Aceste elemente sunt mai mari decat productia nationala. Trebuie sa ne imprumutam ca sa aducem importuri. Productia este mai mica decat consumul, diferenta fiind de 100% - productie, 114% - consum. Acum consumam cu 2 - 3 procente peste ce producem. Ca nu mai sunt surse de finantare.

- Daca nu esti in stare sa te promovezi singur, ajungi sa apelezi la creditori. In aceasta stare a ajuns Romania.

- In 2008 au venit banii peste noi, bancile, ofertele de creditare, dar nu am stiut sa profitam si sa le folosim.

Despre imprumuturile cu FMI-ul

- Dupa o crestere economica nesanatoasa, de cativa ani buni, bazata pe consum si constructii, finantate pe imprumuturi, o crestere pe datorie, cand nu au mai venit fluxurile de capital, a trebuit sa ne ajustam. Acum economia este in zona de echilibru. Daca vreti o metafora, la nivel macro, traim bine, la nivel micro, respectiv individual, traim mai rau.

Articolul continuă după reclamă

- Am fost nevoiti sa ne ajustam de 9 miliarde, asa ca am mers la FMI, care ne ofera asistenta tehnica, dar si financiara. Dar acestia pun anumite conditii. Ei te ajuta sa ajustezi anumite sectoare, dar pe langa acelea te obliga sa le ajustezi si pe cele care nu erau in plan.

- Ajustarea economica s-a facut dupa o ideologie de centru dreapta. Dupa parerea mea si a USL-ului, gresit. In perioada cand au luat putin de la putini si mult de la cei multi, iar cand s-a facut ajustarea de la cei care nu au beneficiat, a crescut polarizarea sociala. A ajuns indicatorul respectiv la 38% fata de media UE, care este de 31%. Acum tot suntem peste media UE. Ajustarea a fost ineficienta si a creat nemultumiri sociale.

Despre taxe si economia interna

- TVA-ul este un impozit regresiv. Este platit mai mult de cei saraci decat de cei bogati.

- Cele mai lovite au fost intreprinderile mici si mijlocii.

- Datornicii la stat nu vor fi iertati, vor fi executati silit in cazul in care nu vor plati.

Despre cresterea de salarii

- In Ordonanta de Urgenta vom spune ca salariile se reintregesc cu 16%, cu 8% din iunie si cu 7,5% din decembrie, asta este cifra corecta. FMI-ul vorbea din punct de vedere fiscal, in sensul ca salariile vor fi incasate in luna urmatoare, in iulie si ianuarie. Ei vorbeau din punct de vedere fiscal, noi vorbim din punct de vedere economic si social, dar ambele viziuni sunt corecte si exacte.

- Majorarile de salarii nu sunt facute din cele 5 miliarde despre care vorbea domnul Ungureanu. Aceia sunt bani pentru finantarea deficitului bugetar. Banii aceia au o destinatie predefinita, si reprezinta o "camara valutara".

Despre reducerea TVA-ului

- Reducerea TVA-ului alimentelor trebuie facuta dupa o analiza profunda. Pentru a reduce TVA-ul trebuie sa aratam creditorului ca punem altceva in loc.

- Nu se umbla la impozite si taxe, trebuie sa fim predictibili, sa dam semnale bune investitorilor. Oamenii cu experienta lucreaza la anumite strategii fiscale. Daca mai taiem 10 taxe din 113, trebuie sa vedem care este influenta asupra bugetului. Este o filozofie, ca o chirurgie fiscala. Fiecare are un risc. Trebuie sa se stimuleze munca, economisirea, atragerea capitalului autohton si strain.

Despre planurile economice viitoare

- Alti oameni ai nostri lucreaza pentru a-i termina pe "oamenii destepti" care primesc "bursa" de la stat. Trebuie sa ii atacam frontal.

- Pensionarii nu trebuie sa mai faca nimic. Sa astepte sa le vina pensia acasa, pentru ca isi vor primi toti banii inapoi.

- Daca puneti votul unde trebuie, vor si cresteri de pensii, si de salarii, dar daca nu il puneti unde trebuie veti primi inca o runda de ajustari.

- Fondurile europene, sectorul energetic, zona transporturilor, sectorul agricol, stimularea investitiilor autohtone vor crea locuri de munca si crestere economica.

- Daca banii din pensii nu se dau inapoi in 16 transe imi dau demisia.

- Cea mai mare greseala este cota unica. A doua este marirea TVA. Urmeaza impozitarea pensionarilor pentru sanatate sau taierea asistentei sociale, aceastea doua fiind pe acelasi loc.

- TVA-ul celor cu drepturi de autor care castiga pana in 65,000 de euro pe an dispare.

BNR: Datoria externa a Romaniei a ajuns la 100 miliarde euro la sfarsitul lui 2011... Presedintele CE: Grecia va trebui sa iasa din "Zona Euro" daca nu isi respecta angajamentele...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x