Antena Căutare

FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei

Fondul Monetar International a revizuit in scadere cu 0,3% prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%, conform Mediafax.

Fondul a apreciat ca exporturile noastre vor scadea avand in vedere ca a revizuit deja estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro. Desi autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe exporturi, totusi reprezentantii FMI au revizuit in scadere cresterea economica.

De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume consoiderabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.

Sursele citate au aratat ca misiunea FMI - CE - Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele de discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative. Seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transse de catre board-ul FMI.


In luna ianuarie, FMI a revizuit in scadere prognozele cu privire la cresterea economica a Europei Centrale si de Est, de la 1,6% la 1,1%. Totodata, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a revizuit in sens negativ prognoza cu privire la evolutia economiei romanesti in acest an, de la 1,1% la 0,8%.

Banca Mondiala (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.

sursa: africanliberty.org

Gazprom nu poate livra Europei volume suplimentare de gaze din cauza gerului... Risc de faliment haotic: Grecia a ratat iar termenul pentru obtinerea unui nou ajutor extern...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x