Antena Căutare

FMI si UE au intrerupt negocierile cu Ungaria

Delegatiile Fondului Monetar International si Uniunii Europene au parasit vineri Budapesta, fara a finaliza discutiile pentru un eventual imprumut acordat Ungariei, din cauza unui act normativ considerat drept atac la independenta bancii centrale locale.

Textul incriminat de cele doua delegatii prevede transferul prerogativei numirii adjunctilor bancii centrale de la guvernator la seful Guvernului.

Totodata, actul prevede o extindere a consiliului monetar, care decide politica de dobanda , de la sapte la noua persoane, crescand de asemenea de la patru la sase numarul de membri externi numiti de parlament, unde partidul lui Viktor Orban, FIDESZ, detine majoritatea de doua treimi.

Guvernatorul, Andras Simar, sustine ca acest proiect inseamna o "preluare totala de putere asupra bancii centrale". "Negocierile informale s-au terminat, iar negocierile oficiale nu vor incepe decat in ianuarie", au declarat intr-un comunicat reprezentantii executivului de la Budapesta.

Ungaria are mare nevoie de un imprumut evaluat intre 15 si 20 de miliarde de euro pentru a face fata unei grave crize de refinantare.

Sursa: Fin.ro

Foto: nesst.hu

VIDEO! Autostrada Arad-Timisoara, inaugurata de Boc si Boagiu... Moody's a retrogradat ratingul Belgiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x