Antena Căutare

FT: Esecul privatizarii companiilor energetice din regiune a inceput la Bucuresti

Planurile Romaniei de a vinde actiuni de la mai multe companii de stat din domeniul energetic, pe care sa le privatizeze, sunt acum puse sub semnul intrebarii. Si asta dupa ce guvernul a esuat la­mentabil in a vinde participatia de 9,8% pe care o are la Petrom, cea mai mare companie din Roma­nia, noteaza publicatia Financial Times (FT).

Esecul este o lovitura pentru Executivul din Romania, care spera sa utilizeze banii pentru a se folosi de respectivele vanzari in zona Finantelor publice, dar si in zona pietelor de capital subdezvoltate.

Situatia este atat de critica incat, potrivit FT, esecul acti­unilor Petrom ar putea baga intr-un con de umbra si planurile de privatizare ale altor tari central si est-europene, inclusiv Polonia si Rusia. Miscarea gu­vernului a fost una gresita, avand in vedere ca restul Europei se chinuia sa tina in frau criza din Grecia.

Era foarte greu sa se duca la capat aceasta tranzactie in con­ditiile foarte aride de pe piata, care s-a deteriorat in ultima perioada", spune John Porter, manager la Renaissance Capital.

Ion Ariton, ministrul Econo­miei, declara la sfarsitul sap­tamanii trecute ca va reprograma van­zarea actiunilor, avand in vedere ca nu s-au strans destule cereri pentru participatia de 9,8%, principala cauza a acestui lucru fiind conditiile sarace din piata.

Articolul continuă după reclamă

Initial, Romania avea ca tinta un pret de 0,46 lei pentru o actiune Petrom, astfel reusind sa adune 840 de milioane de dolari. Dar saptamana trecuta a fost anuntat pretul minim acceptat de Executiv de 0,3708 lei, ceea ce ar fi ridicat suma asteptata la 684 de mi­lioane.

Specialistii de pe piata de capital din Roma­nia cred ca principala vina a autoritatilor este ca „se misca prea incet" cand vine vorba de aceasta piata. Inca din luna septembrie anul trecut, Exe­cutivul a anuntat ca in aceasta vara va scoate la vanzare par­ticipatia de 9,8% pe care o are la Petrom.

In luna fe­bruarie a acestui an, OMV - actionarul majoritar la Petrom - a anuntat ca va emite o emi­siune de obli­ga­tiuni. „Bineinteles ca aceia care au avut bani au cum­parat actiunile OMV. Apoi a venit criza din Italia si investitorii nu au mai avut bani si pentru actiunile Petrom.

OMV s-a miscat mai repe­de, iar principala noastra problema este ca ne mis­cam mult prea incet. Pot sa va spun ca esecul vanzarii actiunilor Petrom trage piata de capital cu doi ani in urma si ne scoate de pe radarele inves­titorilor", ne-a declarat Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital.

Prin aceeasi metoda, guvernul vrea sa vanda cate 10% si din Nuclearelectrica, Hidroelectrica sau Trans­elec­trica. „Daca si cu societatea numarul 1 din Romania am ratat oferta, nici nu pot sa-mi imaginez ce va fi cu Transelectrica si Hidroelectrica", conchide Dumitru Beze.

Sursa: Financiarul

Reabilitari in valoare de 39 mil. €, la reteaua de canalizare a Bucurestiului... Hidroeletrica si Nuclearelectrica isi vor majora pe bursa capitalul cu 10%. Banii merg la investitii, nu la buget...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei Luni, 18.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x