Antena Căutare

Guvernul s-a transformat in camatar pentru firme si vechil pentru populatie

Datele pe primul trimestru sunt un bun indicator pentru ce se va intampla in cursul anului, iar situatia actuala arata ca deficitul bugetar va depasi 7% din PIB si ca nu vom reusi sa ne inca dram in tinta stabilita cu FMI. In timp ce seful statului si ministrul Finantelor sustin ca solutia este largirea bazei de impozitare si eliminarea scutirilor de la plata taxelor si a impozitelor, partenerii sociali afirma ca adevarata problema o reprezinta economia subterana.

Deficitul bugetar ar putea sa depa seasca 7% din PIB, iar reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, a afirmat pe 20 apri lie seful statului, Traian Basescu.

Acesta a cerut masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impo­zitare. „Marirea bazei de impozitare este o necesitate si vom analiza posibilitatea extinderii acesteia, si in functie de su por­tabilitate", a declarat ieri si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. Guver nul intentioneaza sa impoziteze si tere nurile acoperite de cladiri, prin elimi narea din Codul Fiscal a prevederii care stabileste ca aceste suprafete sunt scutite de impozit. „Este foarte important pen tru Romania sa se largeasca baza de im pozitare, in paralel cu rezonabilizarea impozitelor in general si, in special, a contributiilor sociale", a declarat avocatul Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran.

Acesta spune ca o largire a bazei de impozitare este necesara pen tru a mari incasarile bugetare, iar masu ra s-ar putea realiza printr-o regle men tare mai buna a domeniilor unde legis- latia lasa loc de interpretare.

Sunt impozitate foarte prost foarte multe zone. Nu este clar nici acum cum sunt impozitati contribuabilii care fac tran zactii imobiliare. De asemenea, este un mod absolut defectuos in care sunt im po zitate cladirile cu destinatie comer ciala detinute de persoane fizice, pentru care se plateste mult mai putin decat la companii. Pe de alta parte, evaziunea este la cel mai inalt nivel de pana acum", a afirmat Biris.

Avocatul sustine ca statul nu face mare lucru in domeniul evaziu nii si s-a ajuns la situatia ciudata in care o companie deruleaza o campanie prin care ii indeamna pe romani sa nu mai cumpere de la traficanti.

Tot articolul, in Financiarul

Scadere a leului fata de euro si dolar... Dacian Ciolos: Romania va fi obligata sa returneze fonduri UE pe agricultura...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x