Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, îi informează pe români că au dreptul de a cere spitale noi, școli și autostrăzi abia atunci când își plătesc taxele și impozitele. Autoritățile trebuie să lucreze în acest sens, informându-i pe cetățeni.
Miercuri, 12 decembrie, Mugur Isărescu a fost prezent la evenimentul de lansare a platformei de educație financiară TAXEDU. Acest proiect dorește să informeze cetățenii români despre rolul impozitelor în viața noastră.
Guvernatorul a arătat “În multe domenii, mentalităţile nu ţin pasul cu vremurile. Observăm că, pentru mulţi, plata impozitelor este o corvoadă, poate ca urmare a unor experienţe din trecut. Sistemele însă se modernizează, plătim impozite online, lucrurile se simplifică. Mai este însă ceva de făcut la nivelul autorităţilor şi anume conştientizarea că plata impozitelor este unul dintre actele cetăţeneşti care ne dă dreptul să cerem statului român modern european să-şi îndeplinească menirile”.
Mulți români se bazează pe o mentalitate greșită, gândind că nu le place să îți plătească impozitele, dar vor să doarmă liniștiți. Ei vor educație gratuită, siguranță atunci când ies pe stradă, servicii de sănătate bune, dar fără să își plătească contribuțiile la stat. Toate aceste schimbări pe care ni le dorim sunt costisitoare și trebuie făcute într-o manieră unitară și modernă.
Potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României, politica monetară depinde de celelalte politici ale statului, mai ales de cea fiscal-bugetară. Pe lângă înțelegerile dintre aceste politici, primim și sprijinul Băncii Mondiale, al Comisiei Europene și al OCDE.
Mugur Isărescu spune “Lumea este în continuă schimbare şi trebuie să ţinem pasul cu schimbările, promovările demografice, migraţia, deficitul de forţă de muncă ne obligă să găsim modalităţi de a face tot mai mult cu resurse umane care trebuie să fie categoric educate. Educaţia poate fi un răspuns la aceste schimbări şi provocări. Educaţia de calitate. Trebuie să ne gândim cum să educăm mai bine şi cum să nu pierdem acest capital extrem de preţios”.
Sursă foto: hepta.ro
BNR Curs valutar 13 decembrie. Scădere importantă pentru dolar... ANAF, avertisment pentru români! Termenul se apropie! Ce trebuie să afle contribuabilii...