Antena Căutare

In aprilie, companiile si-au mutat depozitele din valuta in lei

Creditarea a avansat in aprilie fata de martie cu 0,3%, pas­trand un usor ritm de crestere pozitiv si la nivel anual, de 2,3%. Populatia a ramas orien­ta­ta catre imprumuturile in valuta, cu un sold al finantarilor in devize straine aproa­pe dublu fata de cel in lei. Datele BNR pu­blicate ieri mai arata ca persoanele fizice con­tinua sa economiseasca, iar com­pa­niile, pe fondul aprecierii monedei na­tionale, isi muta depozitele din valuta in lei.

Depozitele rezidentilor clienti ne­guvernamentali s-au redus in aprilie cu 0,2% fata de luna precedenta, pana la nivelul de 171,1 miliarde de lei. Com­pa­ra­tiv cu aprilie 2010, avansul a fost pozi­tiv, de 2,3%.

Economiile in lei ale po­pu­latiei si companiilor (societati ne­financiare si institutii financiare ne­monetare) s-au majorat fata de martie cu 0,2%, pana la 110,6 mld. lei, si cu 4% comparativ cu luna similara de anul trecut.

Depozitele cumulate in valuta ale gospodariilor si persoanelor juridice, exprimate in lei, s-au diminuat cu 1%, pana la nivelul de 60,46 miliarde de lei. Exprimate in euro, economiile in valuta au scazut cu 0,1%, pana la 14,83 miliarde de euro.

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in devize straine ale rezidentilor exprimate in lei au scazut cu 0,7%.

Exprimate in euro, plasa­mentele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 0,6%. In luna aprilie, compa­niile au reac­tio­nat la tendinta de apre­ciere a mone­dei nationale si se pare ca si-au transformat plasamentele din va­luta in lei. Datele Bancii Natio­nale arata ca economiile in moneda nationala ale persoanelor juridice au crescut cu 0,2%, la 44,75 miliarde de lei.

Comparativ cu luna similara de anul trecut, depo­zitele in lei ale companiilor erau mai mari cu 3,6%. In termeni reali, soldul acestora a sca­zut cu 4,3%. Pe de alta parte, plasa­mentele in valuta ale rezi­dentilor persoa­ne juridice expri­mate in lei s-au di­­mi­nuat cu 5,8%, pana la 21,9 miliarde de lei, iar ex­primate in euro, s-au redus cu 4,6%.

Potrivit BNR, populatia a continuat sa economiseasca, majorand in aprilie volumul depozitelor atat in lei, cat si in valuta. Depozitele in lei ale gospo­da­riilor au crescut cu 0,3%, pana la 65,84 miliarde de lei, nivel cu 4,2% peste sol­dul din aprilie 2010.

In termeni reali, aceste eco­nomii au scazut cu 3,8%. Depozitele in valuta ale gospo­dariilor populatiei expri­mate in lei au crescut cu 2,5%. Expri­mate in euro, economiile in devize straine ale persoanelor fizice s-au ma­jorat cu 3,8%.

Tot articolul, in Financiarul

Bancherii: Guvernul ar trebui sa gaseasca investitori strategici pentru companiile de stat... Roubini: Romania are crestere economica in "U"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x