Live acumObservator 19
Prime Time 20:00Sacrificiul

Proiect de lege! Statul va da bani pentru familii! Ce criterii trebuie să îndeplinești pentru a primi 2.000 de lei lunar!

Veste excelentă pentru familiile formate dintr-un singur părinte. Un nou proiect legislativ este îndezbatere, potrivit căruia familiile monoparentale al căror venit mediu lunar este mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară să beneficieze de indemnizații lunare, începând de la 1 ianuarie, echivalente cu salariul minim brut pe economie care este în prezent de 1.900 de lei.

Veste excelentă pentru familiile formate dintr-un singur părinte. Un nou proiect legislativ este îndezbatere, potrivit căruia familiile monoparentale al căror venit mediu lunar este mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe țară să beneficieze de indemnizații lunare, începând de la 1 ianuarie, echivalente cu salariul minim brut pe economie care este în prezent de 1.900 de lei.

”Familiile monoparentale aflate în situaţie de dificultate al căror venit mediu lunar este mai mic decât 1,5 salarii minime brute pe ţară au dreptul la un sprijin financiar ca formă de asistenţă socială. Sprijinul financiar se asigură prin acordarea unei indemnizaţii lunare cu întreţinere, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în suma netă echivalentă cu nivelul salariului minim brut pe ţară la data stabilirii dreptului”, se arată în proiectul de lege, potrivit Mediafax.

CE ESTE O FAMILIE MONOPARENTALĂ?

Noțiunea de „familie monoparentală” este definită ca fiind: „familia formată din persoana singură şi copilul/copiii aflaţi în întreţinere, în vârstă de până în 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învăţământ-cursuri de o zi, organizată potrivit legii, şi care locuiesc împreună.”

CUM ESTE DEFINITĂ ”PERSOANA SINGURĂ” DIN FAMILIA MONOPARENTALĂ?

Vorbim despre o persoană care:

  • este necăsătorită;
  • este văduvă;
  • este divorţată;
  • al cărei soţ/soţie este declarat/ă decedat/ă prin hotărâre judecătorească;
  • al cărei soţ/soţie se află în situaţiile prevăzute la art 178 lit c sau d sin legea nr 287/2009;
  • al cărei soţ/soţie este arestat/ă preventiv pentru o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor;
  • nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una din situaţiile prevăzute la art 1-5;
  • a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori dat în plasament unul sau mai mulţi copii aflaţi în situaţiile prevăzute la 1-5;
  • a împlinit vârsta de 18 ani şi asigură întreţinerea propriilor fraţi minori, deoarece părinţii au decedat, sunt decăzuţi din drepturile părinteşti, sunt arestaţi preventic pentru o perioada mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă (...);
  • este bunic/ă, unchi/mătuşă singur/ă care asigură întreţinetea propriilor nepoţi.