Antena Căutare

Ipocrizia sefilor FMI

Institutia financiara pledeaza, cu ocazia seminariilor, pentru pastrarea angajati­lor, dar sustine masurile de austeritate, care duc implicit la cresterea somajului. Ajutorul de somaj a fost redus in Romania cu 15%, desi FMI indeamna la extinderea ajutoarelor si la stimulente fiscale. Fondul Monetar vrea stimularea consumului, dar a acceptat reducerea salariilor.

Studiile Fondului Monetar Inter­na­tio­nal arata ca piata muncii este intr-o si­tuatie infricosatoare. Institutia finan­ciara indeamna guvernele sa ia masuri pentru crearea de locuri de munca si pentru extinderea ajutoarelor de somaj. Cu toate acestea, cand vine vor­ba de­spre negocierile cu guvernele care au impru­mu­tat bani de la FMI, auto­ritatile se vad ne­voite sa accepte conditiile institutiei finan­ciare, care inseamna so­meri si salarii reduse.

Fondul Monetar International (FMI) apreciaza ca pietele muncii sunt intr-o „stare infricosatoare", avand in vedere ca tot mai multe persoane nu gasesc un loc de munca pentru o perioada mai lunga de timp, ceea ce afecteaza coe­ziunea so­ciala. „Costurile umane si so­ciale ale so­majului sunt mai mari decat pierderea temporara a venitului", a sustinut FMI intr-un studiu prezentat ieri la o con­fe­rinta a Orga­nizatiei Inter­nationale a Muncii (OIM).

Cu toate ace­stea, in negocierile cu FMI, gu­vernele tarilor care iau bani cu im­prumut de la aceasta institutie finan­ciara sunt nevoite sa accepte masurile propuse de Fond. Aceste masuri in­seam­na reducerea chel­tuielilor publice, in traducere disponi­bilizarea a zeci de mii de persoane si taierea salariilor. In urma negocierilor cu FMI, Romania a decis, mai mult sau mai putin de una singura, ca va dispo­nibiliza 70.000 de persoane din sectorul bugetar si sa limiteze fon­dul de salarii in 2011 la 39 de miliarde de lei, pentru reducerea cheltuielilor.

Discutiile cu FMI au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu 25% si la di­minuarea ajutorului de somaj cu 15%. In schimb, la Organizatia Internationala a Muncii, FMI a facut apel la extinderea aju­toa­relor de somaj, pen­tru a ajuta la men­tinerea cererii consu­matorilor si a moralului populatiei, dar si a pro­gra­melor de infiintare de locuri de munca temporare, prin care se acorda com­paniilor stimulente pentru a pastra angajatii.

Tot articolul, in Financiarul

Eurostat: Romania, tara europeana cu mancarea cea mai scumpa, dar cu cele mai mici salarii... INS: Cresterea economica e reala. PIB-ul Romaniei a fost de 211,4 mld. lei in primul semestru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x