Antena Căutare

Isarescu: Cresterea taxelor si a impozitelor ar mari ponderea inflatiei fiscale de la 66% la 90%

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a reiterat ieri ca situatia critica in care se afla Bugetul de stat a fost determinata atat de majorarile de salarii peste nivelul productivitatii, cat si de dezechilibrul existent intre numarul contribuabililor si cel al persoanelor care traiesc din asistenta sociala. Din punctul sau de vedere, corectia economiei ducea inevitabil la ajustari ale salariilor si pensiilor.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat ieri ca inca din 2006-2007 a atras atentia asupra pericolului majorarii salariilor peste nivelul productivitatii din economie, un fapt care a determinat situatia dramatica in care se afla astazi bugetul. Seful Bancii Nationale a explicat ca majorarile de salarii au dus la cresteri de pensii pentru ca autoritatile au avut impresia ca existau bani la bugetul de pensii.

Dar cresterile de salarii dincolo de productivitate conduc, mai devreme sau mai tarziu, la aparitia unor corectii", a explicat Mugur Isarescu.

Totodata, acesta a afirmat ca, in conditiile in care economia se corecteaza, este inevitabila o corectie atat a salariilor, cat si a pensiilor.

„Corectia se poate face in doua moduri: transparent prin rationalizarea cheltuielilor bugetare sau majorarea impozitelor, sau in mod netransparent, prin inflatie, un mod care este, insa, periculos si nedrept", a mai aratat guvernatorul BNR.

In opinia sa, inflatia este de fapt „un impozit, o taxa neprevazuta, care apare intr-o economie si o societate si pe care trebuie sa o evitam".

Mugur Isarescu considera ca solutia de reducere a deficitului bugetar prin cresterea taxelor si impozitelor ar determina o majorare a ponderii componentei fiscale in inflatie de la aproximativ 66% in 2009 la 90% in acest an.

„Inflatia nu este numai un fenomen monetar, daca „tragem" cu impozite mai mari acestea se vor regasi si in planul inflatiei", a aratat acesta, amintind ca bancii centrale i-au trebuit trei ani ca sa reduca inflatia de la 7% la 4%.

Tot articolul, in Financiarul

Cursul leu/euro, la maximul ultimelor patru luni si jumatate... Clasamentul celor mai vandute branduri de consum din Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x