Antena Căutare

Ministrii PDL de la Transporturi au atras doar 1% din banii UE in 4 ani. Riscam pierderea a 4,5 mld. €

Ministrii Transporturilor s-au intrecut cine atrage cei mai putini bani din fonduri europene. Asa se face sa Ministerul a reusit sa atraga doar 1% din banii pusi la dispozitie pentru infrastructura Romaniei. Sefii de la Transporturi au preferat sa foloseasca banii de la buget, a caror utilizare nu este controlata de organismele europene.

Romania risca sa piarda cele 4,5 milidarde de euro alocate de Uniunea Europeana pentru infrastructura, din cauza ca ministrii Transporturilor au atras doar 1% din bani, in patru ani.

Uniunea Europeana va rectifica in aceasta vara alocarile de fonduri comunitare pentru perioada 2007-2013, iar banii destinati pentru construirea de sosele, autostrazi si cai ferate din Romania ar putea fi dati altor tari.

In patru ani, Ministerul Transporturilor a folosit doar 47 de milioane de euro din banii comunitari. Ar fi putut dispune de 3,8 miliarde de euro, bani care puteau fi investiti in autostrazi. Insa Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a preferat sa ia de la bugetul de stat sase miliarde de euro. Destinatia acestor bani nu este insa la fel de bine controlata ca a fondurilor comunitare.

Responsabili pentru aceasta situatie sunt ministrii transporturilor. PDL a controlat Ministerului Transporturilor timp de peste noua ani si jumatate incepand de la Revolutie. Radu Berceanu a condus Ministerul intre anii 2006-2007 si 2009-2010. In primul mandat nu a absorbit nici un eurocent. In al doilea, rata absorbtiei a fost de 0,008%.

Democrat-liberalul Gheorghe Dobre a fost sef la acelasi minister intre anii 2004 si 2006. Acum ocupa un post de secretar general la acelasi minister. Lui Dobre i-a urmat liberalul Ludovic Orban. Acesta a obtinut 30 milioane de euro, din banii comunitari.

Actualul ministru, Anca Boagiu a folosit 11 milioane de euro, adica 0,02% din suma de care putea dispune.

Dorina Tiron, a fost de doua ori director general al Companiei Nationale de Autostrazi. Presa a scris ca sotul acesteia conduce o companie de contructii care are contracte cu statul. Agronomul Adrian Ionescu, specialist in combaterea gandacului de colorado la cultura de cartof, a condus si el CNADNR si a fost mana dreapta a lui Radu Berceanu.

Sursa: Antena3

Isarescu: Privatizarea Romgaz va fi greu de asumat politic, din cauza scumpirilor la benzina... FMI si CE cer calcularea deficitului dupa metodologia UE, care include si arieratele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x