Antena Căutare

Noua conducere a FMI nu este de acord cu vechile politici: austeritatea excesiva sufoca economia

Christine Lagarde, directoarea Fon­dului Monetar International, le cere guvernelor statelor dezvoltate sa dubleze masurile de austeritate cu masuri de sprijinire a cresterii economice, pentru a evita perspectivele unui nou val de recesiune. In esenta, mesajul spune ca problema datoriilor suverane nu trebuie sa sufoce cresterea economica. Pe masu­ra ce alte planuri de austeritate sunt pregatite, in special in statele europene, Christine Lagar­de atrage atentia asupra unei ,,frane bugetare”, care ar avea drept con­secinta ,,blocarea relansarii mon­diale”. Intr-un material aparut ieri in publicatia ,,Financial Times”, Christine Lagarde s-a adresat economiilor avansate pe acelasi ton cu cel folosit anul trecut de predecesorul ei, Dominique Strauss-Kahn, dupa cum comenteaza cotidianul francez ,,Le Figaro”.

"In timp ce pietelor le displac dato­riile publice mari si ar putea aplauda consolidari fiscale bruste, le displac si mai mult cresteri mici sau negative", a afirmat sefa FMI.

Guvernele statelor dezvoltate ar trebui sa gaseasca solutia ca ajustarile bugetare sa nu fie aplicate ,,nici prea rapid, nici prea incet". ,,Ar trebui sa se concentreze simultan pe consolidarea bugetara pe termen mediu si pe sustinerea, pe termen scurt, a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca.

Aceasta ar putea parea contradictoriu, insa cele doua se potenteaza reciproc. (...) Reducerile de cheltuieli nu sunt de ajuns, veniturile trebuie sa creasca si ele, iar prima varianta ar trebui sa se refere la masurile care afecteaza cel mai putin cererea", a explicat Christine Lagarde.

Fostul ministru al Economiei de la Paris a mai constatat ca agitatia de pe bursele internationale a distrus incre­derea in economie peste tot in lume si i-a adus pe multi la concluzia ca toate variantele politice au fost epuizate. ,,Aceasta impresie este falsa si ar putea conduce la paralizie", a mai spus Chris­tine Lagarde.

Boc, executant „model"

In paralel, o analiza a Reuters il descrie pe premierul Emil Boc drept un ,,student model" al austeritatii predate de FMI, dar turbulentele globale de pe piete, cresterea economica slaba si privatizarile intarziate l-ar putea forta ,,sa taie mai adanc", desi anul viitor va fi unul electoral. Boc a suferit deja semnificativ in sondajele de opinie, partidele coalitiei de guvernare adu­nand doar 25% din sustinerea publicului, fata de o cota de 60% pentru alianta parti­delor de opozitie. Cresterea deficitului bugetar pana in iunie la 2,1% din PIB pune sub semnul intrebarii atingerea tintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB. Astfel, FMI ar putea insista pentru o noua runda de masuri de austeritate inainte de alegerile locale din vara anului viitor si de alegerile generale din noiembrie 2012.

Cresterea din iunie a deficitului este ingrijoratoare in prin­cipal pentru ca indicatorul urca de regula mult mai rapid spre finalul anului, in cazul Romaniei. Totodata, se profileaza obstacole tot mai dificile pe plan extern. Turbulentele de pe pietele financiare si franarea economiei zonei euro scad sansele ca estimarea guver­nului privind cresterea economica de 1,5% sa fie atinsa in acest an, afectand veniturile statului.

Analistul Daniel Hewitt de la Bar­clays Capital a afirmat ca FMI ar putea sa-i ceara lui Boc sa stranga cu­reaua anul viitor, pentru a nu risca cres­terea puter­nica a cheltuielilor publice care s-a manifestat odata cu alegerile in multe tari din regiune. ,,Se pare ca lucrurile merg rau in privinta cresterii. Cred ca FMI ar face o greseala uriasa daca ar lasa totul pe 2012", a afirmat Hewitt.

Frane in zona euro



Articolul continuă după reclamă










Financiarul


Pretul aurului, gata sa se prabuseasca... Emil Boc: Romania se afla in graficul cresterii economice prognozate de 1,5% pentru 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x