Antena Căutare

Pensiile a milioane de oameni sunt în pericol! Care sunt motivele

Pensiile a milioane de oameni sunt în pericol să scadă, în contextul în care cel mai mare fond de pensii din lume înregistrează pierderi fără precedent.

Pensiile a milioane de oameni sunt în pericol să scadă, în contextul în care cel mai mare fond de pensii din lume înregistrează pierderi fără precedent.

Căderea din ultima lună a anului trecut înregistrată de acest fond de pensii a însemnat peste 9% din valoarea totală a activelor pe care le administrează acesta.

Este vorba despre Fondul Guvernamental de Investiţii pentru Pensii al Japoniei (GPIF), care a pierdut nu mai puţin de 9,1% din valoare într-o singură lună.

Procentul este unul uriaș, echivalent cu randamentele pe mai mult de un an. Mai exact, fondul de pensii are active cu 136 de miliarde de dolari mai puţin valoroase.

„Investiţiile în acţiuni au ajutat GPIF în cei doi ani fiscali anteriori, generând profituri importante. În decembrie 2018 s-a văzut însă care sunt riscurile pe care ți le asumi când mizezi pe acţiuni. În 2014 GPIF a decis să meargă mai mult către burse şi să îşi reducă portofoliul de obligaţiuni. Acum are opţiuni limitate, în condiţiile în care titlurile de stat, mai ales cele ale Japoniei, aduc randamente foarte mici”, a spus Naoki Fujiwara, manager la Shinkin Asset Management Co., din Tokio.

Principalele cauze ale acestei căderi a fondului de pensii sunt creşterea aversiunii la risc a investitorilor şi conflictul economic deschis dintre Statele Unite ale Americii şi China. Astfel, valoarea acţiunilor bursiere deţinute de fond au pierdut semnificativ din valoare.

Avertizare de ultimă oră! ANAF a început o operațiune fără precedent! Milioane de români sunt vizați: ,,Nimeni nu scapă'... Pensionarii vor putea fi amendați cu până la 5.000 de lei, dacă nu respectă această regulă. Ce trebuie să știe despre ca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x