Betonul este cel mai folosit material creat de om de pe planetă, însă are o mare problemă. Principalul ingredient al acestuia, cimentul, reprezintă a doua cea mai mare sursă de dioxid de carbon(CO2) din industrie.
Cimentul este „lipiciul” care ajută la întărirea betonului, însă procesul tehnologic prin care acesta este creat necesită aducerea carbonatului de calciu(calcar) la temperaturi foarte ridicate și eliberează astfel cantități masive de dioxid de carbon în atmosferă.
Conform Agenției Internaționale pentru Energie, cimentul este responsabil pentru 7% din totalul gazelor de seră produse în urma activităților omului, iar, în anul 2017, producția mondială de ciment a fost responsabilă pentru aproape 2 tone de CO2.
Soluția pentru această problemă vine din partea unei companii canadiene care a dezvoltat un nou sistem de producere a cimentului care „capturează” pentru totdeauna emisiile de CO2 și, în același timp, reduce necesirtatea cimentului.
Sistemul creat de cei de la CarbonCure injectează dioxidul de carbon capturat în amestecul de beton. După ce betonul se întărește, dioxidul de carbon rămâne blocat pentru totdeauna. Acesta reacționează cu betonul și se transformă în mineral, astfel încât, chiar dacă betonul va fi spart, dioxidul de carbon nu va fi eliberat în atmosferă.
„Deoarece dioxidul de carbon ajută la crearea unui beton mai puternic, producătorii pot folosi mai puțin ciment și reduce astfel emisiile de CO2” a declarat directorul de sustenabilitate al companiei canadiene.
O nouă lege pentru români! Vei avea acest drept când cumperi un produs din magazine: TOTUL se schimbă!... Curs valutar 4 iulie. Creștere semnificativă a Francului Elvețian...