Antena Căutare

Presedintele CIS: Privatizarea e solutia pentru firmele de stat

Noul presedinte al Consiliului Investitorilor Straini, Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, considera ca privatizarea companiilor este cea mai buna solutie care va aduce statului cele mai mari venituri. El nu crede in solutia managementului privat, deoarece nici un manager nu va putea face performanta daca actionarul il preseaza sa ia anumite masuri care nu sunt in interesul firmei respective, ci servesc “alte interese”.

"Poate temporar o schimbare de management nu este o idee rea, dar, pe termen lung, privatizarea este cea mai buna solutie care va aduce statului cele mai mari venituri din punct de vedere bugetar si fiscal. Vedem ca sunt firme de stat care ani de zile pierd bani, pierd bani, pierd bani. Este evident o distrugere de bani publici. (...)", a declarat Steven van Groningen.

Intrebat daca managementul privat ar fi o solutie pentru reorganizarea acestor companii, presedintele Raiffeisen Bank a spus ca nici macar pentru acest lucru, deoarece nu este vorba doar de schimbarea managerilor.

"Toata structura de guvernanta trebuie schimbata. Degeaba esti manager privat daca ai un consiliu de supraveghere sau actionari care pun tot timpul presiune sa faci asa, sa faci asa. Un manager nu functioneaza intr-un vacuum si pentru asta trebuie sa existe un cadru in care cineva poate sa faca business si sa urmareasca cel mai bun interes pentru firma respectiva si nu tot felul de alte interese. Un manager izolat nu va putea face mare lucru", spune van Groningen.

Seful Raiffeisen Bank, a treia institutie bancara din Romania dupa active, a preluat conducerea Consiliului Investitorilor Straini (CIS) saptamana trecuta, urmand sa aiba un mandat pentru o perioada de un an. CIS are 125 de membri dintre cele mai mari companii din Romania. In luna octombrie a anului trecut, organizatia a lansat un plan de 80 de masuri pentru a relansa economia.

Stevan van Groningen spune ca in mandatul lui se va concentra pe acest program de crestere economica si atrage atentia ca autoritatile ar trebui sa aiba la randul lor o strategie clara in privinta proiectelor pe care vor sa le finalizeze.

"Pentru infrastructura, pentru investitii trebuie sa avem o strategie foarte clara si sa stim foarte clar ce terminam din toate investitile de care vorbim tot timpul. Sunt 46.000 de proiecte neterminate, cred ca asta ar fi un pas inainte. Noi vorbim foarte mult despre ce facem maine sau poimaine sau in viitor si incepem foarte multe lucruri. Cred ca este important si sa terminam anumite lucruri si pentru asta avem nevoie de viziune si de determinare", a mentionat presedintele CIS.

Consiliul Investitorilor Straini evidentiase cinci prioritati investitionale pentru Romania in urmatorii cinci ani, respectiv Autostrada Nadlac-Sibiu, Autostrada Bucuresti-Brasov, proiectele de infrastructura Craiova-Constanta, hidro centrala Tarnita-Lapustesti si proiectul paneuropean Extreme Light Infrastructure.

Aceste proiecte, care ar necesita investitii totale de 10 miliarde de euro, dintre care de la buget ar fi nevoie de doar 2,4 miliarde de euro, ar putea contribui la crearea a 200.000 de locuri de munca si ar putea avea un impact de plus 9,5 puncte procentuale asupra cresterii PIB in urmatorii cinci ani.

Sursa: Antena3

Ultima strigare pentru City Mall: 21 mil. euro. Pretul ramane prohibitiv... Centura Bucurestiului va costa peste 100 de milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x