Antena Căutare

Pretul petrolului a explodat, dupa ce UE a impus un embargo Iranului

Uniunea Europeana a decis luni sa impuna un embargo petrolier gradual asupra Iranului, impotriva programului nuclear, informeaza BBC. Pretul petrolului a crescut, luni, cu peste un dolar dupa ce UE a decis sa impuna un embargoul petrolier gradual impotriva Iranului. Aprecierea cotatiilor este sustinuta si de deprecierea dolarului.

La ora 15:37 GMT, petrolul Brent, destinat pietei londoneze, era tranzactionat in crestere cu 1,37 dolari, la 111,23 dolari pe baril.

Pretul petrolului destinat pietei americane, cu livrare in martie, a urcat cu 1,2 dolari, la 99,53 dolari pe baril, dupa un maxim al sedintei de 99,8 dolari pe baril.

Sanctiunile presupun o interdictie imediata de realizare a unor contracte noi pentru petrol cu Teheranul, iar cele deja in vigoare vor fi onorate pana pe 1 iulie.

Anularea contractelor existente va avea loc treptat, pana la 1 iulie, pentru a permite tarilor dependente de petrolul iranian sa se reorienteze.

Iranul vinde in statele UE circa 20% din petrolul produs, mai ales in Italia, Spania si Grecia.

Alte tari producatoare de petrol, in special din Golful Persic, au promis sa compenseze livrarile Iranului.

Decizia a fost dificila si in cazul Greciei, care importa din Iran 30% din necesarul de petrol.

Grecia, afectata grav de criza datoriilor suverane, beneficia de conditii avantajoase din partea Iranului, iar autoritatile se tem ca noii furnizori ii vor cere garantii financiare dificil de acordat.

Autoritatile de la Atena au renuntat la obiectii in schimbul promisiunii ca partenerii europeni sa discute problema tarilor dependente de petrolul iranian cel tarziu pana in aprilie.

Statele Unite au decis deja la sfarsitul lunii decembrie sa inghete activele institutiilor financiare straine care colaboreaza cu banca centrala iraniana in domeniul petrolului.

Cea mai mare parte a vanzarilor de petrol ale Iranului au loc in Asia, unde europenii si americanii incearca sa convinga state precum India sa isi reduca importurile.

Comunitatea internationala a reactionat imediat

Ministrul britanic de externe William Hague a declarat ca embargoul arata "determinarea UE in ceea ce priveste problema Iranului".

"Este absolut corect sa facem acest lucru atunci cand Iranul continua sa incalce rezolutile UE si refuza sa participa la negocieri semnificative pe programul sau nuclear", a spus el.

Ca raspuns la anunt, un politician iranian a declarat ca Teheranul ar trebui sa sisteze toate vanzarile de petrol catre tarile europene imediat, inainte de termenul limita de 1 iulie, asa incat "preturile sa creasca si europenii sa aiba probleme".

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reactionat spunand ca "sanctiunile unilaterale nu ajuta chestiunea" si a facut apel la o reluare a discutiilor intre Iran si comunitatea internationala.

Insa in comunicatul remis de ministerul de externe rus, citat de Reuters, Moscova a exprimat o pozitie si mai dura.

"Este clar ca ceea ce se intampla este o incercare de a pedepsi Iranul pentru un comportament refractar. Este o linie profund gresita, asa cum le-am spus partenerilor europeni de multe ori. Sub asemenea presiune, Iranul nu va cadea de acord sa faca nicio concesie sau sa isi schimbe politica", se arata in comunicat.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a laudat sanctiunile. "Cred ca este un pas in directia buna. Deocamdata, este imposibil sa stim care vor fi rezultatele acestor sanctiuni."

foto:
EPA/ Intact Images

FOTO! Elena Udrea a semnat un contract pentru restaurarea a 6 monumente istorice din Iasi... Romania, pe locul 33 in clasamentul mondial al rezervelor de aur...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x