- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Expunerea financiara directa din sistemul bancar european este gestionabila. Care este impactul indirect? Veti avea un soc pe partea de cerere. Realitatea este ca ar trebui sa ne asteptam cu totii la un impact in privnita Produsului Intern Brut daca vom avea un soc pe partea de cerere care va afecta mediul de afaceri", a declarat la Washington directorul general al Citigroup, Vikram Pandit.
"Perspectivele sunt foarte pesimiste. Pentru asta trebuie sa ne pregatim pentru default-ul Greciei. Nu cred ca este cel mai probabil scenariu, dar trebuie sa fim pregatiti", a aratat un alt bancher din cadrul unui grup financiar international.
Presedintele asociatiei bancare germane BdB, Andreas Schmitz, a afirmat ca o "insolventa izolata" a Greciei ar putea fi gestionata si depasita, chiar daca bancile vor inregistra deprecieri ale activelor mai ridicate decat provizioanele de 21% din expunerea pe Grecia constituite in prezent.
"Insa daca un val de falimente ar matura Europa, situatia arata diferit. Multe banci vor fi in pericol, si nu numai cele europene", a declarat Schmitz pentru Reuters.
Liderii europeni si FMI au convenit in luna iulie cel de-al doilea acord de finantare externa destinat Greciei, valabil pana in 2014. Una dintre principalele conditii ale acordului a fost participarea in premiera a creditorilor privati la initiativa. Astfel, detinatorii privati de obligatiuni elene au acceptat o pierdere de 21% din expunerea pe Grecia.
Bancherii estimeaza ca s-ar putea confrunta cu pierderi de 60-80% pe detinerile de obligatiuni grecesti in cazul intrarii Greciei in default, scrie Reuters, citata de Mediafax.
Confruntate cu aceasta perspectiva, bancile au aratat ca sunt dispuse sa renegocieze un acord mai favorabil Greciei fata de pierderea de 21% deja acceptata pe expunere in cadrul acordului din iulie, pentru a reduce riscul falimentului de stat.
sursa: Jurnalul