Antena Căutare

Romania exporta din plin, companiile romanesti nu

In luna ianuarie, livrarile externe s-au majorat cu 48% fata de aceeasi luna a anului anterior. Majoritatea exporturilor au fost realizate de companiile straine prezente in tara noastra, nu de companii autohtone.

Estimarile Institutului National de Statistica (INS) pentru luna ianuarie 2011 indica o crestere puternica a exporturilor romanesti comparativ cu luna ianuarie 2010.

Astfel, potrivit INS, exporturile au crescut cu 47,8% la valori exprimate in euro, ceea ce reprezinta un record de cres­tere lunara. Ritmul de crestere a exporturilor a fost de aproximativ 28% in anul 2010, mai mare decat cel obtinut inaintea crizei si printre cele mai mari ni­veluri inregistrate dupa anii ‘90, exceptie facand doar anii 1994 si 1995.

Cresterea din ianuarie survine dupa un an 2010 remarcabil sub aspectul re­zultatelor la export. Astfel, exporturile, la un volum de 37,2 miliarde de euro in 2010, au cunoscut cel mai ridicat nivel de dupa 1989, depasind cu peste 3 miliarde de euro vechiul record de crestere din anul 2008, dinainte de criza mondiala.

Se mentine, de asemenea, tendinta de reo­rien­tare a exporturilor in tari non-UE, aces­tea detinand o pondere de 28,5% din totalul schimburilor in ianurie 2011 fata de 27,8% in 2010.

Pot sa spun ca expor­turile din Romania au iesit din criza inca din anul 2009. Si este meritul patronilor care au reusit sa-si atraga parteneri de afa­ceri si din tari non-UE la care se adau­ga si stabilitatea leului care a dat curaj celor cu activitati de export.
Este adevarat ca multinationalele realizeaza majori­tatea exporturilor, dar asta inseamna si noi locuri de munca pentru romani. In pri­vinta profiturilor acestor companii straine, firma-mama decide daca acestea raman aici sau ies din tara
", a declarat pen­tru „Fin.ro" Mihai Ionescu, presedin­tele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.

Doar 3 din 100

Din primele 100 cele mai importante companii din Romania dupa valoarea exporturilor doar trei companii sunt cu capital romanesc. Este vorba de Oltchim, care are capital majoritar de stat, Inter­Agro, detinuta de omul de afaceri Ioan Nicolae, si Compa Sibiu, controlata de Asociatia Salariatilor.

In topul exporta­torilor se afla Automobile Dacia, detinuta de francezii de la Renault, urmata de fin­lan­dezii de la Nokia Romania, de austri­ecii de la OMV Petrom si de concernul ArcelorMittal Galati care are capital mixt anglo-francez.

Exporturile au crescut datorita faptului ca multinationalele din Romania au vandut pe pietele tarilor revi­gorate economic din Uniunea Euro­peana. Sa te bazezi de exemplu pe pro­gramul „Ra­bla" din Germania ca sa vinzi autove­hicule facute de francezi si sa spui ca au crescut exporturile Romaniei nu e firesc", a declarat recent pentru „Fin.ro" Ilie Ser­banescu.

„Din pacate, zonele profi­tabile din economia romaneasca apartin capita­listilor straini si nu celor autohtoni. Dar fap­tul ca exporturile se realizeaza de com­paniile straine din Romania este oarecum firesc intr-o economie globa­lizata", a ex­plicat pentru „Fin.ro" Dan Matei Aga­thon, reprezentantul Aliantei Confede­ratiilor Patronale din Romania.

Sursa: Financiarul

SUA vor sa reduca taxa pe tigari pentru a-si acoperi deficitele bugetare... Director RCS&RDS asociat intr-o firma cu rivalii de la UPC...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x