Antena Căutare

Romania, penultimul loc in Europa la capitolul "fonduri de investitii"

Pana la finalul anului, activele industriei autohtone ar putea ajunge la nivelul de 1,8-2 miliarde de euro. Neincrederea investitorilor in fondurile mutuale dupa cazul FNI, slaba cultura financiara sau randamentele reale nega­tive pentru plasamentele cu riscuri mai mici sunt numai cateva dintre cauzele care au tinut industria fondurilor locale de investitii mult sub nivelul statelor europene.


Perspectivele pozitive privind creste­rea economica au stimulat, in luna aprilie, investitorii europeni sa-si plaseze banii, cu precadere, in fonduri de investitii cu plasa­mente in actiuni sau in fonduri diversificate, in timp ce ingrijorarile privind criza datoriilor suverane si presiunile inflationiste au influentat negativ subscrierile la nivelul fondurilor de obligatiuni si al celor monetare. Pentru inves­titorii locali, preferinta de plasamente este total diferita de tendinta intalnita la nivel european.

Astfel, s-a remarcat inclinatia investitorilor romani de a-si plasa banii, cu precadere, in fonduri monetare si de obligatiuni, ocolindu-le pe cele de actiuni si pe cele diversificate. In pofida faptului ca piata autohtona a fondurilor mutuale a cunoscut o evolutie ascendenta in ultima perioada, aceasta ramane un segment foarte restrans comparativ cu industria europeana. Astfel, in timp ce la nivel european valoarea cumulata a activelor fondurilor deschise si a celor inchise se ridica la 7.941 de miliarde de euro, la finalul lunii aprilie in Romania aceasta era de numai 1,59 miliarde de euro, repre­zentand doar 0,02% din totalul european.

Neincrederea si oportunitatile reduse - cauze ale subdezvoltarii

"Evolutia industriei fondurilor mutu­ale este afectata de stadiul inca incipient de educatie financiara in randul populatiei, mediul inflationist din Roma­nia si gradul relativ redus de dezvoltare a intregii piete financiare. Datorita edu­catiei financiare destul de slabe, la nivelul populatiei predomina plasarea econo­miilor in depozite bancare de pana la trei luni, in detrimentul componentelor investitionale multia­nuale", a declarat pentru „Fin.ro" directorul general al Erste Asset Management Dragos Neacsu.

"Comparativ cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est dimensiunea mai redusa a pietei fondurilor in Romania are o serie de cauze, printre care criza de credibilitate a industriei la inceputul anilor 2000, nivelul inca inalt al doban­zilor bancare, care nu este un stimulent suficient de puternic pentru deponenti pentru a cauta variante alternative de plasament, ascensiunea impresionanta a preturilor pe piata imobiliara, care a atras o parte importanta a disponibilitatilor persoanelor cu averi mai ridicate"
Articolul continuă după reclamă




"Dezvol­tarea importanta din ultimii doi ani si jumatate arata insa faptul ca au disparut o buna parte dintre cauzele care au tinut industria fondurilor mutuale intr-un stadiu incipient. Evolutia ascen­denta ar putea sa continue pe seama unei prezente mai active a actorilor pietei. Pentru o evolutie ascendenta a pietei este insa nevo­ie si de eliminarea administrarii trimestriale a impozitului pe castig, un univers investitional mai larg, o evolutie pozitiva a pietelor de capital sau o legis­latie mai flexibila in domeniul fondu­rilor nearmonizate"

Financiarul Romania, prezenta cu 33 de companii in topul celor mai mari 500 din Europa Centrala... Airbus a inregistrat comenzi record la salonul aeronautic din Franta...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Exclusiv Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x