Antena Căutare

Romania, tara impozitelor aberante

Ministerul Finantelor Publice vrea sa scada de la 263 la 100 numarul birurilor pe care autoritatile le percep firmelor si persoanelor fizice.

"Ne propunem sa reducem numarul taxelor parafiscale pana la sfarsitul mandatului. La inceputul guvernarii erau 491 de taxe parafiscale, acum avem 263 si acest proces de reducere a taxelor parafiscale va continua. Ne dorim ca pana la sfarsitul guvernarii sa nu depasim 100 de taxe parafiscale", a declarat Dan Tudor Lazar, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice.

Taxele parafiscale sunt acele impozite sau taxe care nu se regasesc in Codul Fiscal si care sunt impuse de diferite autoritati nationale sau locale.

Majoritatea taxelor sunt instaurate de autoritatile locale si, de mai multe ori, administrarea acestora costa mai mult decat se incaseaza de pe urma lor.

In afara celor 263 de taxe parafiscale mai exista alte 74 de taxe si impozite de natura fiscala.

Articolul continuă după reclamă

Din cauza acestor biruri aberante, Romania este perceputa de investitori drept o tara in care birocratia si fiscalitatea sunt foarte ridicate. Numarul mare de taxe si impozite, timpul indelungat necesar pentru achitarea acestora si lipsa unui sistem fiscal electronic au plasat Romania pe locul 151 dintr-un total de 183 de tari analizate in Raportul Paying Taxes 2011.

Tara noastra a coborat cu patru pozitii in acest top ca urmare a timpului foarte mare pe care firmele il pierd cu plata impozitelor.

Regresul inregistrat este explicat prin faptul ca o companie medie (care are 60 de angajati, are activitati de productie si desfacere si nu face export) are de efectuat 113 plati de taxe si impozite, pentru achitarea carora are nevoie de 222 de ore, rata totala de impozitare fiind in Romania de 44,9%.

Cea mai mare problema este legata de plata taxelor pe munca, in numar de 84, din cele 113, ceea ce trimite Romania pe penultimul loc din aceasta perspectiva in ierarhie (182), inaintea Ucrainei.

Povara taxelor si impozitelor care apasa asupra mediului de afaceri poate fi redusa prin introducerea unui sistem electronic de completare a documentatiei si de efectuare a platilor, ceea ce ar contribui la cresterea cu 20% a cotei de colectare, a explicat seful departamentului de impozite si taxe de la PwC Romania, Peter de Ruiter.

Ministerul de Finante lucreaza la unificarea declaratiilor de contributii sociale si a impozitului pe venit, Lazar a precizat ca se lucreaza la gasirea unui sistem de contabilitate simplificat, dar si la o metoda de reducere a periodicitatii de depunere a documentelor.

Tot articolul, in Jurnalul National

Operatorii, obligati sa ofere informatii detaliate despre traficul de date, tipul de cartele si clientii “pierduti”... Leul se depreciaza fata de euro si dolar. Vezi cursul valutar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x