Crescatorii autohtoni scot la vanzare pe piata romaneasca anul acesta circa 3 milioane de miei si iezi, precum si 7,5 milioane de cozonaci si peste 150 de milioane de oua.
"Avem la ora actuala o oferta serioasa si absolut normala de carne de miel pe piata romaneasca. Nu exista o criza de oferta, chiar daca cererea depinde foarte mult de situatia economica si de puterea de cumparare a romanilor. Nu il pot obliga pe producatorul agricol sa se sacrifice, pentru ca nu merge bine economia in anumite sectoare. Nu cred ca producatorul este vinovat de ceea ce inseamna costul vietii in Romania, deoarece si el suporta niste costuri mari de productie", a declarat Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii. Acesta considera ca pretul carnii de miel in aceasta perioada este diferit de la o zona la alta si depinde si de momentul in care este cumparata carnea de miel.
Daca anul trecut, la producator, carnea de miel in carcasa avea un pret de 15,1 lei pe kilogram, anul acesta este cu 30% mai ridicat, din cauza costului ridicat al furajelor. Pentru mieii in viu, preturile au crescut cu circa 20%, ajungand de la 8,5-9 lei anul trecut la 11 lei pe kilogram anul acesta, unii ciobani fiind hotarati sa nu lase pretul mai jos de 15 lei pe kg in viu si 25 de lei pe kg in carcasa.
"Daca anii trecuti erau sacrificati in jur de 4 milioane de miei in aceasta perioada, acum consumul va scadea la jumatate. Romanii nu mai au bani. Cei care isi permit vor cumpara un miel intreg de Pasti, unii doar o pulpa, iar altii deloc", a declarat Mihai Dumitriu, presedintele Patronatului Crescatorilor si Exportatorilor Romani de Ovine (PACERO).
Ministrul Valeriu Tabara sustine ca piata romaneasca are la ora actuala o oferta "serioasa si normala" nu numai la carnea de miel, ci si la produse avicole, respectiv la oua si carne de pasare, dar si la vinuri.
"Anul trecut, in preajma Sarbatorilor Pascale, ouale se vindeau la poarta fermei, in medie, cu 0,3 lei bucata (fara TVA), acum pretul nu depaseste 0,22 lei pe bucata. La ora actuala, avem stocuri de oua suficiente pentru a acoperi necesarul intern si nu cred ca pretul va suferi modificari in aceasta perioada", a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).
Acesta a mai spus ca in perioada Sarbatorilor Pascale consumul de oua din ferme creste cu 50% fata de o luna normala, ajungand la 150 de milioane de oua, la care se adauga si oferta provenita din gospodariile taranesti, care este de circa 450 de milioane de bucati pe luna. In aceasta perioada se vand de zece ori mai multi cozonaci si pasca decat intr-o luna obisnuita din an, insa piata este in scadere, din cauza puterii diminuate de cumparare a romanilor.
"Pretul cozonacilor traditionali va fi in 2011, in medie, cu zece procente mai ridicat decat anul trecut, cand cozonacii s-au vandut cu sume cuprinse intre 4 si 20 de lei, principala cauza fiind cresterea preturilor la materiile prime. In aceasta perioada s-a observat o crestere a vanzarilor de mixuri pentru cozonaci, respectiv amestecuri de nuca, cacao, rahat etc., ceea ce arata ca romanii doresc tot mai mult sa faca acasa cozonacii", a declarat presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie - Rompan, Aurel Popescu.
Sursa: Jurnalul National
Leul continua sa creasca in raport cu euro. Vezi cursul BNR... SPECIAL! Capusa de 7 milioane € pe sanatatea postasilor...