SPECIAL! IPS Teodosie a bagat Podgoria Nazarcea in faliment

Asezaminte sociale, mancare si adapost pentru nevoiasi: minciunile cu care Arhiepiscopia Tomisului a convins statul sa-i dea podgorii si livezi.

"Minunile" Inalt Prea Sfintiei Sale Teodosie se cuantifica in datorii la banci, la stat si plata formala a salariilor catre o buna parte din preotii ce ii dau ascultare absoluta. IPS Teodosie a beneficiat de ajutor la cel mai inalt nivel pe timpul guvernarii Nastase.

Prin HG 299, din 28 martie 2002, cu privire la suplimentarea bugetului Ministerului Culturii si Cultelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pe anul 2002, s-a alocat pentru Arhiepiscopia Tomisului contravaloarea a 100.000 de euro in lei. Destinatia banilor era achizitia unor active ale SC Nazarcea-Ovidiu SA.

In aceeasi zi, prin HG 300, s-au transmis 350 de hectare de teren agricol cultivat cu vita-de-vie si pomi fructiferi din patrimoniul Societatii Comerciale Nazarcea-Ovidiu SA spre folosinta Arhiepiscopiei Tomisului. Pe scurt, Arhiepiscopia Tomisului a primit de la stat banii, activele si mai multe livezi si podgorii pe rod pentru a le exploata.

Motivul acestui transfer avea la baza un program initiat de Arhiepiscopia Tomisului care viza: "dezvoltarea unor asezaminte sociale in cadrul carora se asigura asistenta sociala constand in oferirea de adapost si hrana pentru nevoiasi."

Dupa noua ani de administrare rezultatul este tragic. Nu a vazut nimeni nici un adapost pentru nevoiasi sau vreo cantina sociala. Podgoria si livezile au fost exploatate fara sa fie intretinute de Arhiepiscopie si au ajuns in paragina. Doar o treime din vita-de-vie mai este pe rod. In fapt asezamintele sociale au ramas doar in notele de fundamentare ale Arhiepiscopiei Tomisului catre Ministerul Agriculturii. O parte dintre cladirile preluate in 2002 s-au degradat sau au fost demolate, utilajele agricole nu se mai regasesc in patrimonial societatii. Nici cu subventia acordata de stat pentru cele 350 de hectare nu se stie ce s-a intamplat.

Se pare ca Arhiepiscopia Tomisului a incasat sumele de la stat, dar nu se stie ce destinatie au luat banii din moment ce totul acum e aproape parloaga.

Solutia "Teodosie"

In urma cu aproximativ un an, IPS Teodosie a gasit solutia salvatoare pentru podgoriile de la Nazarcea. L-a investit in functia de director pe Niculae Marghiol, fost primar al localitatii Ciocarlia. Omul s-a apucat sa investeasca banii proprii in livezi si podgorii cu promisiunea ca si-i va primi inapoi dupa recoltare.

La sase luni de la aceasta intelegere, IPS Teodosie l-a concediat pe Marghiol pe motivul ca nu are pregatirea necesara pentru a ocupa o astfel de functie. Iata ce scrie Marghiol intr-o intampinare trimisa Patriarhului Daniel:
"Aduc la cunostinta urmatoarele abuzuri, inselaciuni si abateri canonice si disciplinare deosebit de grave, faptuite in complicitate de IPS Teodosie si inspectorul auditor, preotul Nicolae Poalelungi, cu rugamintea de a interveni in baza dreptului de devolutiune in suspendarea acestora, caterisirea si deferirea lor in regim de celeritate, spre a fi judecati de instantele penale ale statului roman...
La insistentele IPS Teodosie si cu mijloace dolosive, de notorietate, specifice acestui ierarh, am fost determinat initial sa fac multe donatii materiale, financiare si de alta natura, catre manastirea sa particulara de la Dorna Arini. M-a ademenit, pentru a se folosi efectiv de mine, in afacerile lui murdare si am acceptat functia de director general al sectorului administrativ si administrator al fermei Nazarcea din cadrul Eparhiei Tomisului, incepand cu data de 19 aprilie 2010.
Am obtinut promisiunea ferma din partea ierarhului ca-mi voi recupera banii din veniturile Eparhiei, motiv pentru care am demarat in primavara acestui an o serie de investitii la ferma Nazarcea, din surse proprii, in scopul rentabilizarii productiei (am stropit pomii si via pentru ca erau pline de viermi cand am ajuns eu acolo), iar cand mi-am cerut drepturile salariale si drepturile cuvenite din productie, am fost luat in primire de preotul Poalelungi, sub pretextul ca nu as fi manageriat suficient de bine sectorul agricol si ferma.
Acesta m-a fortat sa-mi dau demisia si am cerut salariile neplatite de la angajare plus contravaloarea investitiilor personale, care totalizeaza suma de 170.000 de lei. Am investit mult acolo, pentru ca toti banii pe care ii lua Arhiepiscopia de la stat ii folosea pentru altceva. Am chitante pentru toate cheltuielile
", se plange Niculae Marghiol Patriarhului.

Tot articolul, in Jurnalul National

Ultimele știri