Românii care au credite la bancă pot pune în practică mai multe „trucuri” pentru a-și ghida bugetul, astfel încât să scape de împrumuturi mai repede.
Toţi românii care au sau vor un credit, îşi fac calcule zilele acestea. De vină este noul indice în funcţie de care sunt stabilite dobânzile la creditele în lei.
Primul pas pe care îl face un client chibzuit este să dea un avans cât mai mare pentru un credit luat de la bancă pe termen lung, spun analiştii.
Pentru Prima Casă avansul este mai mic, aşa că se poate apela la un alt truc. În cazul unui credit Prima Casă luat pe 30 de ani, dacă la început veţi plăti trei rate în loc de una, veţi avea parte de o reducere a perioadei de aproximativ un an.
În cazul în care veţi plăti patru rate, perioada se va reduce cu un an şi două luni. Aşadar, totul depinde de câţi bani plătiţi în avans. Atenţie, însă, trebuie să cereţi reducerea perioadei.
„Se face cererea de rambursare anticipată şi nu vom plăti atât principalul, cât şi dobânda, ci vom plăti, efectiv, cât a mai rămas de plătit din creditul respectiv, fără să se adauge dobânda respectivă”, a explicat avocatul Adrian Cuculis.
Cine nu a cântărit bine variantele, a ajuns să regrete în doar câţiva ani. Mai ales cei care au luat credite cu dobânzi variabile, care s-au dublat sau chiar s-au triplat.
„Am luat 32 de mii de euro şi eu am rambursat 30.000 după zece ani. Timp de zece ani ei au mai încasat de la mine cel puţin 20.000 de euro. În zece ani, s-a plătit undeva la 20 şi ceva de mii de euro, iar creditul mi s-a scăzut cu doar două mii de euro”, a spus clientul unei bănci.
Dacă nu vă gândiţi la rambursare anticipată, există întotdeauna planul doi: cereţi scandenţar cu rate descrescătoare.
„Prima rată este mai mare la ratele descrescătoare, dar până la sfârşitul perioadei plătim mai puţine dobânzi şi comisioane către bancă, deoarece soldul creditului scade mai repede”, a explicat Irina Chițu, analist financiar.
Cea de-a treia regulă de aur este să comparaţi întotdeauna ofertele băncilor, pentru a economisi timp şi bani. Puteţi face acest lucru online.
Din această lună, creditele noi, luate în lei, se calculează după un nou indice, care înlocuieşte Roborul şi care ar scădea ratele lunare. Acesta este şi motivul pentru care mulţi se gândesc la refinanţări, dar asta înseamnă costuri în plus şi de mii de lei. Deocamdată, ministerul Finanţelor se gândeşte la o variantă pentru reducerea acestor cheltuieli.
Mai multe detalii sunt disponibile în clipul de mai sus din „Observator”.
Curs valutar euro 9 mai 2019 la casele de schimb. Cât costă euro azi... Clienții BRD din România, afectați de anunțul băncii. Deținătorii de carduri sunt cei vizați în următoarele zile...