Antena Căutare

Turcia dorește să impună „Taxa pentru ginere”. Ce reprezintă și cum au reacționat cetățenii

Inflația în continuă creștere și măsurile autorităților turcești iscă reacții virulente printre cetățeni.

Galerie
Noile măsuri ale Guvernului turcesc nu rămân fără ecou în spațiul public | GettyImages

Autoritățile turcești doresc să impună o nouă taxă. Măsura vine în ciuda inflației ridicate.

Turcia dorește să impună „Taxa pentru ginere”. Ce reprezintă și cum au reacționat cetățenii

Guvernul turc are în vedere introducerea unui nou proiect de lege, conform căruia o să fie impusă o taxă anuală de 750 de lire turcești pentru fiecare persoană care are o limită de card de 100.000 de lire turcești sau mai mult, conform unei surse.

Pe lângă taxa pe limitele cardurilor de credit, respectivul proiect include și noi taxe pentru vânzările de motociclete, tranzacțiile imobiliare și ceasurile de mână.

Articolul continuă după reclamă

Cetățenii însă au reacționat imediat, iar propunerea a fost amânată până la anul. Aceștia sunt nemulțumiți atât de inflația în creștere, cât și de această măsură costisitoare.

Citește și: A plătit 3000 de euro pentru o vacanță de coșmar. Românul a găsit la cazare gândaci, păianjeni și lenjerie murdară

Pentru a fi implementată în 2025, Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ trebuie să facă revizuiri ale propunerii respective. Se așteaptă chiar și o creștere a pragului pentru limita de credit.

Potrivit sursei menționate anterior, o mare parte din deținătorii cardurilor de credit au luat legătura cu reprezentanții băncilor aferente cu dorința de a reduce limitele cardului sub pragul menționat în propunerea guvernanților.

În Turcia, acum sunt 126,45 milioane de carduri de credit active, dintre care 17,5 milioane au limite de peste 100.000 lire turcești.

În urma acestei mărusi, Guvernul a anticipat venituri suplimentare de aproximativ 13 miliarde de lire turcești.

Ministrul Finanțelor Mehmet Șimşek a vorbit într-un cadru televizat marți dimineața despre consolidarea capacităților de apărare, ceea ce înseamnă mai multe fonduri suplientare pentru diverse proiecte din industria de apărare.

Una dintre măsurile vizate este construirea unui sistem de apărare aeriană, Steel Dome, unde să fie produse avioane de generația a cincea.

Citește și: Ce măsuri a anunţat Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Se impune creşterea procentului din PIB alocat apărării”

„Acesta nu este un pachet menit să reducă deficitul bugetar. Nici un ban nu va merge la bugetul general. Industria de apărare este crucială pentru noi”, a specificat ministrul.

Mehmet Șimşek a fost nevoit să admită public faptul că fondurile pentru consolidarea clădirilor, în 2011, au fost folosite pentru construirea autostrăzilor și noi aeroporturi.

Proiectul Steel Dome este, de fapt, un „sistem de sisteme”, care cuprinde diverse tehnologii de apărare aeriană, de la principalii contractori turci de apărare, precum Aselsan, Roketsan și MKE.

Prin intermediul acestui proiect se dorește crearea unei rețele de apărare aeriană cu mai multe straturi folosind tehnologii avansate, inclusiv inteligență artificială.

Citește și: Instituțiile își plătesc angajații din Fondul de Rezervă. Guvernul, nevoit să suplimenteze bugetul

Componentele-cheie includ sistemele Aselsan Korkut, Hisar-a+, Gökdemir și Siper, concepute pentru a proteja împotriva amenințărilor, de la rachete de joasă altitudine, la avioane de mare altitudine.

Roketsan va contribui cu sisteme precum arma bazată pe laser Alka și sistemul mobil de apărare Burç.

TÜBİTAK SAGE și MKE își vor îndrepta atenția spre cercetare și dezvoltarea de armament. Proiectul este menit să întărească capacitatea de apărare a Turciei, dar și să acționeze ca un factor de descurajare împotriva unor potențiale amenințări.

Nordic Monitor a raportat anterior că sistemul de rachete cu rază lungă de acțiune S-400 achiziționat din Rusia nu face parte din proiect.

Tot mai multe voci civile s-au făcut auzite pe rețelele de socializare, exprimându-și frustrarea cu privire la mai multe probleme.

Printre acestea, cele mai importante sunt nedesfășurarea sistemului S-400, care a costat un total de 2,5 miliarde de dolari, și eșecul Guvernului de a prevedea că nu ar putea fi activat ca un membru NATO.

Citește și: Românii beneficiază de noi servicii stomatologice gratuite decontate de CAS. Care sunt acestea

Acestea nu sunt singurele nemulțumiri ale turcilor. Pe listă se adaugă și reducerea la jumătate către Fondul industriei de apărare a taxelor la loterie și curselor de cai.

De asemenea, excluderea Turciei din proiectul F-35 de către Statele Uite ale Americii, din cauza achiziționării sistemului S-400 amintit anterior, reprezintă tensiuni, tot din cauza bugetului.

Totodată, Turcia se confrută cu o creștere a corupției și a risipei de taxe. Stilul de viață adoptat de președintele Erdogan și de familia sa este un motiv de supărare pentru mulți cetățeni.

Călătoriile luxoase ale acestuia, precum și anularea datoriilor fiscale ale oamenilor de afacere apropiați președintelui indignează populația.

Citește și: Românii care pot primi 3000 de euro de la Stat în Ajunul Sărbătorilor. Ce condiții trebuie îndeplinite ca să te numeri printre ei

Proiectul propus recent de Guvern a fost denumit de cetățeni „Taxa pentru ginere”. Ginerele ui Erdogan, Selçuk Bayraktar, este proprietarul Baykar și produce drone militare. Acesta are un cuvânt puternic de spus în industria de apărare a Turciei.

Atât el, cât și fratele său sunt pe lista Forbes de miliardari.

Aceste măsuri trezes indignarea și revolta populației și tot mai multe voci iau inițiativa în mediul online.

Cu cât se vinde o bancnotă de 20 de lei. Colecționarii dau bani grei pentru a avea piesa rară cu Ecaterina Teodoroiu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 17 octombrie 2024. Ana Maria și Andrei au câștigat 3.500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 17 octombrie 2024. Ana Maria și Andrei au câștigat 3.500 de lei Joi, 17.10.2024, 18:58
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x