"Noile norme privind tranzactionarea vor contribui la preturi echitabile ale energiei. Mai mult, prin imbunatatirea transparentei si a integritatii pietei, intarim si increderea pe care o au toti participantii la piata in buna functionare a pietei interne"
Comerciantii de energie vor putea raporta la ACER, fie direct, fie prin intermediul unei terte parti (de exemplu, un broker sau un sistem de raportare a tranzactiilor) date privind pretul, volumele, data si momentul efectuarii tranzactiei, numele vanzatorului, al cumparatorului si al beneficiarului. Pentru aceasta va fi elaborat un regulament de punere in aplicare.
Zilnic au loc in UE in domeniile energiei electrice sI gazleor peste 10.000 de tranzactii sI sunt implicate cateva sute de companii.
Principalul obiectiv al regulamentului este impiedicarea utilizarii informatiilor privilegiate si a altor forme de abuz de piata, care denatureaza preturile de tranzactionare angro a energiei.
Regulamentul adoptat luni se va aplica tuturor tranzactiilor angro cu energie electrica si gaze din UE, inclusiv contractelor de transport al acestor produse pana la clienti, si prevede sanctiuni in cazul in care normele nu sunt respectate. Noua legislatie va intra in vigoare pana la sfarsitul acestui an.
sursa: Jurnalul