Antena Căutare

20.000 de copii soldati, demobilizati din razboaie

In cadrul unei reuniuni la sediul ONU din New York a fost anuntata demobilizarea a 20.000 de copii soldati, in ultimii doi ani, in urma unei actiuni intreprinse la nivel international. Totusi, potrivit oficialilor, acest fenomen care presupune recrutarea minorilor de catre gruparile rebele armate sau de catre fortele guvernamentale, va fi eliminat abia peste 20 de ani, in conditiile parcurgerii tuturor etapelor propuse

"Am atins unul dintre obiectivele noastre, care este de a mobiliza un numar maxim de state, intrucat ni s-au alaturat inca 11 tari", a declarat Francois Zimeray, ambasador itinerant al Frantei pentru drepturile omului, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat ca, dupa ce initiativa a fost lansata in urma cu trei ani, la Paris, cu scopul mobilizarii comunitatii internationale, activitatea in domeniu este desfasurata de un grup de lucru de pe langa Consiliul de Securitate, acesta fiind forul care face recomandari tarilor care demobilizeaza copiii soldati. Zimeray a precizat ca Myanmar este tara care a rezistat presiunilor, iar Sudanul, statul care s-a remarcat prin actiunile sale de demobilizare. In ciuda amplificarii eforturilor internationale care vizeaza reducerea numarului de copii soldati, ONU estimeaza ca exista peste 300.000 de copii-soldati in intreaga lume.

Recrutarea, o practica raspandita
Potrivit unui document aparut anterior pe site-ul defence.ro ce apartine Statului Major General al Romaniei, recrutarea copiilor soldati sub varsta majoratului este o practica raspandita in zonele de conflict armat. "Folosirea copiilor soldati in conflicte militare poate avea consecinte pe termen lung pentru copiii respectivi, afectandu-le grav evolutia psihologica, fizica si sociala. Impactul unor astfel de evenimente asupra acestora poate contine germenii continuarii sau reizbucnirii conflictelor. De asemenea, poate avea un efect daunator asupra dezvoltarii, stabilitatii, prosperitatii si democratizarii", se arata in documentul respectiv. Pe plan international exista un consens din ce in ce mai larg asupra faptului ca recrutarea copiilor si folosirea lor de catre gruparile armate este ilegala si constituie una dintre cele mai grave forme de exploatare. Recrutarea obligatorie a persoanelor care nu au implinit 18 ani este interzisa prin "Protocolul facultativ referitor la implicarea copiilor in conflicte armate al Conventiei privind drepturile copilului".

Sursa: jurnalul.ro

Foto: filipspagnoli.wordpress.com

China si-a exprimat sprijinul fata de statele UE cu probleme financiare... Saptesprezece persoane acuzate de terorism in Ungaria, dupa atacuri asupra parlamentarilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x