Antena Căutare

A început votul care va stabili viitorului Regatului Unit şi al UE

Britanicii încep să voteze joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană, într-un referendum istoric, cu un rezultat extrem de strâns potrivit sondajelor, care va stabili viitorul Marii Britanii şi pe cel al Europei

Britanicii încep să voteze joi asupra apartenenţei lor la Uniunea Europeană, într-un referendum istoric, cu un rezultat extrem de strâns potrivit sondajelor, care va stabili viitorul Marii Britanii şi pe cel al Europei.

La capătul unei campanii agitate, axată pe imigrație și pe prosperitate economică, un număr record de cetățeni — 46,5 milioane — s-au înscris pentru a vota, începând de la ora 06:00 GMT. Rezultatul final ar urma să fie anunțat vineri dimineața.

Două sondaje apărute în ajun dădeau un ușor avans susținătorilor ieșirii din UE (British Exit, Brexit), dar un al treilea plasa rămânerea în UE pe primul loc.

Alegătorii trebuie să răspundă întrebării: "Regatul Unit trebuie să rămână membru al UE sau să părăsească UE?", având de ales între aceste două cazuri.

Articolul continuă după reclamă

Miza este mare și toți conducătorii europeni au intervenit pentru a reține britanicii, conștienți că plecarea lor ar crea o amenințare de dezintegrare a UE.

În afară de consecințele economice imediate pentru țară — puternice tulburări pe piețele financiare și devalorizarea probabilă a lirei sterline—, un Brexit ar fi dăunător pe termen lung, au avertizat toate marile instituții internaționale, de la FMI la OCDE.

El ar deschide o perioadă de turbulențe politice, cu plecarea probabilă a premierului conservator David Cameron, care a lansat acest referendum și a desfășurat o campanie pentru menținerea în UE. El ar putea, de asemenea, să antreneze o implozie a Regatului Unit dacă scoțienii, eurofili, își pun în aplicare proiectul de a organiza un nou referendum asupra independenței lor.

David Cameron a pledat până în ultima zi a campaniei pentru a-și convinge concetățenii să rămână în UE, argumentând că țara va fi acolo "mai prosperă, mai sigură și mai puternică" și avertizând împotriva unui "salt într-un necunoscut ireversibil".

Partidul de opoziție laburist și naționaliștii scoțieni din SNP au rămas în tabăra "In", împreună cu City-ul londonez, centrul financiar al capitalei britanice, care vrea să-și păstreze rolul de punct de intrare în UE pentru firmele străine.

În tabăra Brexit, fostul primar al Londrei Boris Johnson a preluat conducerea conservatorilor eurosceptici și prezice un viitor radios britanicilor dacă își regăsesc "independența". Eliberați de directivele UE, ei și-ar relua controlul asupra legilor, finanțelor și frontierelor proprii, precum și — în consecință — asupra migrației, a asigurat el.

Partidul eurofob UKIP, condus de Nigel Farage, și-a axat întreaga campanie pe controlul asupra imigrației și a sfârșit prin a-și șoca până și propria tabără cu un afiș arătând o coloană de refugiați barată de comentariul "Punct de ruptură".

Votul de joi va arăta dacă aderarea la UE în 1973 a Marii Britanii va fi reconfirmată. Deja, Regatul Unit nu face parte nici din spațiul Schengen, nici din zona euro, neîncetând să-și consolideze propriul statut în cadrul UE. El ar putea deveni prima țară mare care se decide să o părăsească.

Cea mai bătrână culturistă din lume. Îți vine să crezi că are 80 de ani? Toți întorc capul după trupul ei de puștoaică... GHID INEDIT: Ce trebuie să facă britanicii pentru a supravieţui unui Brexit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x