Alte doua noi replici seismice puternice s-au produs, miercuri, in nord-estul Japoniei, informeaza AFP. Cutremurele, cu magnitudinea de 6 si, respectiv 5,8 grade, au afectat regiunea centralei avariate de la Fukushima, unde tehnicienii incercau sa repuna in functiune circuitul de racire pentru a evita o catastrofa nucleara.
Japonezii apeleaza la tehnologia de ultima generatie pentru a raci reactoarele de la centrala Fukushima. Un brat robotic lung de 50 de metri stropeste zona cu apa in incercarea de a evita o catastrofa.
Pana acum, bratul a aruncat peste 18 tone de apa in zonele fierbinti ale centralei si continua sa lucreze. Totusi, situatia ramane foarte grava, iar riscul unei eventuale explozii nucleare nu a trecut.
Situatia din Japonia, in continuare grava
In paralel, muncitorii au facut eforturi mari pentru a conecta recatoarele la liniile de electricitate si a reporni procesul de racire. Situatia ramane insa in continuare critica.
Au aparut si informatii conform carora centrala nucleara de la Fukushima ar avut unele dintre cele mai slabe rezultate la testele de securitate si ar fost "umpluta" cu mai mult uraniu decat era prevazut.
Pericolul nuclear afecteaza si industria produselor marine din Japonia. Nivelul vanzarilor de peste a scazut brusc dupa ce autoritatile au anuntat ca apa de mare a fost iradiata. Si bursa din Tokyo a deschis in scadere din cauz acestei crize.
Sursa: Antena3
Slovenia: Centrala nucleara Krsko s-a oprit automat. Autoritatile spun ca nu exista niciun pericol... Trei copii si-au pierdut viata in Fasia Gaza in urma bombardamentelor...