"Am luat decizia pentru ca situatia de astazi in Franta, in Europa, in lume, care cunoaste de trei ani o succesiune de crize fara precedent, ar face ca nesolicitarea increderii francezilor din nou sa fie perceputa ca o abandonare a postului", a explicat Nicolas Sarkozy.
Apoi, el s-a prezentat ca un "capitan a carui nava se afla in mijlocul unei furtuni" si a apreciat ca "presedintele in exercitiu are mai multe datorii decat drepturi".
De asemenea, Sarkozy a pledat pentru o "Franta puternica" si a precizat ca "ideea centrala" a campaniei sale va fi sa "redea cuvantul poporului, prin referendum".
Creditat cu aproximativ 25% din intentiile de vot in primul tur de scrutin, potrivit ultimelor sondaje, Sarkozy ar putea fi invins de principalul sau adversar, socialistul Francois Hollande. Acesta este creditat cu 57 - 60% din intentiile de vot in al doilea tur.
Fost capitan de petrolier, presedintele Traian Basescu a enuntat, in numeroase discursuri si interventii Tv, pe fondul protestelor din Piata Universitatii si din toata tara, ca "un capitan nu isi paraseste nava si echipajul", facand referire la cererea demisiei sale.
Pe de alta parte, agentia Reuters i-a facut, de exemplu, un portret lui Traian Basescu, al treilea presedinte al Romaniei dupa caderea comunismului, in care l-a prezentat drept un "indraznet fost capitan pe mare, care a fost laudat pentru ca a combatut coruptia si a pregatit tara pentru aderarea la Uniunea Europeana, in 2007".
Ucraina acuza UE in cazul Timosenko, invocand dosarele lui Adrian Nastase... Referendum pentru pluralism politic in Siria. SUA: "O gluma"...