Antena Căutare

Cat costa linistea sociala pentru regimul din Arabia Saudita: 436 mld. dolari

Petrolul american WTI a atins, la New York, 103,41 $/baril, Brentul s-a apropiat de 120 $/baril. Iar analistii se tem de un nou soc petrolier. Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, aurul a urcat la 1.416,50 $/uncie.

Panica s-a reinstalat pe pietele bursiere si pe cea a materiilor prime pe fondul tensiunilor care nu scad din intensitate in Orientul Mijlociu.

In Libia, liderul Muammar Gaddafi urma ieri sa adreseze inca un mesaj televizat na­ti­unii, in timp ce tarile occidentale continua sa-si evacueze masiv cetatenii, iar companiile straine s-au retras aproape in totalitate din aceasta tara. Revoltele au continuat inclusiv in Bahrein, in timp ce in Egipt noua putere militara a operat noi remanieri guver­namentale, pentru a preveni alte miscari de protest.

In acest context, regele Abdallah al Arabiei Saudite a revenit miercuri in tara, dupa trei luni de absenta (in varsta de 82 de ani, el s-a aflat la tratament in Statele Unite). Imediat, el a anuntat o serie de noi masuri de sustinere sociala, in valoare totala de 36 mld. $. Printre altele, se are in vedere o crestere cu 15% a salariilor din sectorul public, si a ajutoarelor pentru studenti si someri.

Al doilea exportator mondial de petrol, dupa Rusia, cu peste 9 milioane de barili pe zi, Arabia Saudita, deti­natoarea celor mai importante zaca­minte de „aur negru", are o rata a somajului de peste 10%. Merita precizat ca Produsul Intern Brut al acestui stat din Golful Persic se cifreaza la 434 mld. $, iar PIB-ul pe cap de locuitor la 23.472 $, potrivit statis­ticilor FMI. In plus , regele Abdallah a promis ca, pana la sfarsitul anului 2014, vor fi cheltuite alte 400 mld. $ pentru dezvoltarea inva­tamantului, a infras­tructurii si a siste­mului de sanatate.

Tot articolul, in Financiarul

SOCANT: Libienii ingroapa sute de morti pe plaja din Tripoli... REPORTAJ: Brancusi este viu la Paris!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x