Antena Căutare

Cauza palestiniana: Ce a votat Romania la Adunarea Generala a Natiunilor Unite

Un moment istoric, dar care risca sa provoace grave conflicte internationale, s-a consumat la Organizatia Natiunilor Unite. Adunarea Generala a recunoscut Palestina ca stat, printr-un vot coplesitor: 138 de tari s-au pronuntat pentru cauza palestinienilor si doar noua au fost impotriva. Cele mai vehemente au fost Statele Unite si Israelul. Romania, in schimb, s-a abtinut.

Pentru palestinieni, triumful a venit intr-o zi de mare insemnatate. Fix acum 65 de ani, Adunarea Generala a ONU vota pentru crearea a doua state, Israel si Palestina. In schimb, americanii si israelienii nu si-au ascuns furia. Potrivit lor, votul complica situatia din Orientul Mijlociu.

“Cand petrecerea se va termina, iar palestinienii se vor trezi, dimineata, vor vedea ca nu s-a schimbat nimic si ca realitatea ramane aceeasi. Singura cale de a merge inainte nu este teatrul fara sens de la Natiunile Unite! Singura cale sunt adevaratele negocieri de pace”, a declarat Mark Regev, purtatorul de cuvant al Guvernului israelian.

Desi e mai mult simbolica, pozitia de stat nemembru deschide totusi calea Palestinei de a adera la Tribunalul Penal International, unde are posibilitatea de a da in judecata Israelul. Romania a decis sa se abtina de la vot.

“Romania crede cu fermitate ca singura cale de a indeplini viziunea unei solutii a doua state este reluarea negocierilor de pace israeliano-palestiniene”, a spus Simona Miculescu, ambasadorul tarii noastre la ONU.

Palestinienii urmaresc crearea unui stat suveran in Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est, pe care nu le controleaza in totalitate. Iar Israelul conditioneaza reluarea negocierilor cu incetarea atacurilor gruparilor radicale palestiniene. Cel mai recent conflict in zona a avut loc chiar luna aceasta si s-a soldat cu peste o mie de morti. In Fasia Gaza, zeci de romani au fost martori.

Victoria de la ONU pune insa in pericol de faliment Autoritatea Nationala Palestiniana, pentru ca Israelul ameninta sa nu-i mai colecteze taxele in valoare de o suta de milioane de dolari. Iar americanii ar putea bloca ajutorul anual de 500 de milioane de dolari.

foto: Intact Images / EPA

Afganistan: O adolescenta a fost decapitata pentru ca familia ei a refuzat o cerere in casatorie... VIDEO! Spectacol de circ pentru Papa Benedict al XVI-lea. Suveranului Pontif a mangaiat un pui de leu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x