Vladimir Putin l-a anunțat pe Emmanuel Macron că va accepta o înțelegere cu Ucraina numai dacă „interesele legitime de securitate ale Rusiei sunt luate în considerare necondiționat”. Printre pretențiile enunțate de Vladmir Putin, într-o conversație telefonică s-au numărat recunoaşterea Crmeei ca teritoriu rus și ”denazificarea” Guvernului ucrainean, potrivit news.ro.
Ce revendicări a enumerat Vladimir Putin, în vederea unei opriri a invaziei Ucrainei
În vederea unei opriri a invaziei Ucrainei Vladimir Putin a cerut o „recunoaştere a suveranităţii ruse în Crimeea, realizarea demilitarizării şi denazificării statului ucrainean şi garanţia statutului său neutru”.
În cadrul convorbirii telefonice, președintele Franței i-a vorbit lui Vladimir Putin despre „interesul comunităţii internaţionale de a opri ofensiva rusă împotriva Ucrainei” şi despre „necesitatea de a pune în aplicare un armistiţiu imediat”.
Palatul Elysee a transmis un comunicat de presă, prin care a anunțat ce a cerut președintele francez în cadrul discuției cu Vladmir Putin.
„O încetare a tuturor loviturilor şi atacurilor asupra civililor şi cartierelor rezidenţiale; o protecţie a întregii infrastructuri civile, o securizare a axelor rutiere, în special drumul de la sud de Kiev”. Vladimir Putin i-a răspuns lui Macron că ”vrea să se angajeze” în acest sens.
Totodată, Emmanuel Macron a cerut „respectarea dreptului internaţional umanitar şi protejarea populaţiilor civile, precum şi furnizarea de ajutor, în conformitate cu rezoluţia depusă de Franţa la Consiliul de Securitate al ONU”.
De asemenea, președintele francez a vorbit la telefon și cu omologul său ucrainean. Emmanuel Macron „a salutat din nou simţul responsabilităţii arătat de preşedintele ucrainean în perspectiva negocierilor care încep şi chiar în timp ce Ucraina este agresată de Rusia”.
Războiul dintre Rusia și Ucraina a început în zorii zilei de 24 februarie, iar imagini tulburătoare au fost surprinse încă din primele ore ale războiului.
Occidentul a intensificat în ultimele zile furnizarea de arme către Ucraina, pentru a ajuta țara să se apere împotriva invaziei Rusiei, iar răspunsul Kremlinului nu a întârziat să apară.
Kremlinul a acuzat pe 28 februarie Uniunea Europeană de comportament ostil faţă de Rusia, şi a specificat că furnizarea de arme către Ucraina a fost „periculoasă şi destabilizatoare”.
Vezi mai multe detalii despre război pe observatornews.ro