Antena Căutare

Cutremur de 5,3 grade! O insulă tropicală a fost lovită de undele de șoc

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Un cutremur devastator a avut loc la 89 de kilometri în larg, la sud de Bali. Autoritățile au anunțat că nu există un risc de Tsunami. Cutremurulul a înregistrat  5,3 grade pe scara Richter.

Cutremur de 5,3 grade! O insulă tropicală a fost lovită de undele de șoc Galerie
cutremur bali

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Un cutremur devastator a avut loc la 89 de kilometri în larg, la sud de Bali, în dimineața de 15 noiembrie. Autoritățile au anunțat că nu există un risc de Tsunami. Cutremurulul a înregistrat 5,3 grade pe scara Richter.

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Un nou cutremur a avut loc la 89 de kilometri la sud de Bali, Indonezia. Deși seismul a fost resimțit chiar si de turiștii aflați în vacanță în faimoasa regiune tropicală, autoritățile au declarat că nu există riscul real al unui tsunami.

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Nu au fost semnalate victime sau clădiri avaraiate până la această oră, din cauza undelor de șoc.

„Am fost trezită din somn de un cutremur în Bali, mi-e cam frică, deoarece toata camera se mișcă. Suntem pe o plajă din Sanur”, a declarat o femeie, conform DailyMail, citată de evz.ro.

În vara acestui an, un cutremur de 6, 4 grade pe Richter a zguduit zona turistică. Cel puţin 10 victime au murit în urma seismului violent care a lovit cel mai puternic zona turistică Lombok.

Cutremur de 5,3 grade! O insulă tropicală a fost lovită de undele de șocCutremur Bali, 29.07.2018 ​

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Și în România, cutremurele s-au ținut lanț. În luna noiembrie au fost înregistrate nu mai puțin de 17 cutremure.

Un cutremur de intensitate 5.8 pe scara Richter a avut loc în România, în ziua de 28 octombrie 2018 la oră 03:38:11 (oră veche), acesta având loc în județul Buzău, cu localizare la laț 45.6049; lon 26.3986, la o adâncime 151km.

Cutremur 5.3 grade pe Richter. Ce să faci în caz de cutremur

Dacă eşti în interiorul unei clădiri, stai acolo cu orice preţ, chiar dacă ţi se pare că este o clădire veche şi şubredă. Realitatea de teren a demonstrat că de fiecare dată au murit sau au fost răniţi mai mulţi oameni care au fugit în timpul seismului, decât cei care au rămas în interiorul clădirilor.

Nu încerca să foloseşti ascensoarele, oricum aproape sigur se vor bloca.

Fugi imediat de lângă şi din dreptul ferestrelor și intră rapid sub cea mai solidă piesă de mobilier şi stai acolo.

Dacă seismul te surprinde afară, fugi de lângă clădiri, stâlpi şi cabluri electrice, hornuri, cornişe, sisteme mari de afişat reclame, orice ar putea cădea şi te-ar putea răni.

Dacă eşti cu maşina în trafic, încearcă pe cât posibil să opreşti maşina şi să stai în maşină până trece seismul. În niciun caz nu te adăposti cu maşina sub poduri, linii electrice, semne de circulaţie şi în niciun caz, tuneluri.

Oriunde ai fi, clădire, maşină sau afară, NU folosi chibrituri, brichete, lumânări, echipamente electrice de iluminat sau orice altă flacără deschisă. De obicei în timpul cutremurelor mari se rup şi conductele de gaze, iar gazele neprelucrate din centrală, cele cărora nu li s-a adăugat mercaptan pentru a avea mirosul lor specific de alertă, nu miros, deci puteţi provoca o explozie fără să bănuiţi măcar că sunt gaze prin preajmă.

Nu folosi telefonul decât în caz de urgenţă medicală sau de incendiu. Nu-ți suna rudele imediat şi nu sta cu ele la telefon cu orele. Blochezi astfel liniile telefonice, care trebuie să rămână libere pentru urgenţe.

Dacă a fost un seism puternic şi au căzut toate reţelele de telefonie, nu aştepta ca pompierii, poliţia sau medicii să vină. Pe cât posibil încearcă să te ajuţi singur(ă) sau să-i ajuţi pe cei mai afectaţi decât tine.

Păstrează-ţi un moral ridicat. Dacă nu pentru tine, atunci pentru cei din jur!

Dacă eşti blocat(ă) sub dărâmături încearcă să te mişti cât mai puţin posibil pentru a-şi conserva astfel cât mai mult rezervele de aer necesar repiratului. Neapărat să-ţi acoperi nasul şi gura cu o bucată de îmbrăcăminte, sau orice filtru improvizat cu ajutorul căruia să respiri prin aerul plin de praf şi resturi.

Trebuie să rămâi treaz(ă) şi lucid(ă) pentru a intra în contact cu echipele de salvare care caută supravieţuitori. Dacă poţi, bate neapărat în pereţi sau în ţevi cu orice obiect dur pentru a fi auzit. Dacă ai un fluier la brelocul de chei, cu atât mai bine.

Sub nicio formă NU ţipa decât dacă eşti sigur că echipele de salvare te vor auzi! Iroseşti astfel rapid resursele tale de oxigen.

Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2019! Ei vor încasa bani mai mulți în Republica Moldova... Ministerul de Externe, anunț uriaș pentru românii din Marea Britanie! Se va întâmpla imediat după Brexit...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x