Un judecător federal american a refuzat să oprească un proces intentat de aproximativ 200 de parlamentari democraţi în care aceştia îl acuză pe preşedintele Donald Trump că a încălcat o prevedere constituţională anti-corupţie prin afacerile sale, decizie care le deschide calea să ceară o parte din declaraţiile sale financiare, transmite Reuters.
Judecătorul Emmet Sullivan a respins o solicitare din partea avocaţilor administraţiei Trump de a opri procesul şi de a le permite să înregistreze un apel rapid faţă de deciziile preliminare pe care le-a luat împotriva preşedintelui. Sullivan a spus că un apel imediat nu ar fi eficient.
Procesul este unul in cele două intentate împotriva lui Trump, în care acesta este acuzat că a încălcat o clauză a Constituţiei care interzice oficialilor americani să accepte cadouri sau plăţi din partea guvernelor străine fără acordul Congresului. Celălalt proces a fost intentat de procurorii generali democraţi din Maryland şi Districtul Columbia.
Decizia permite reclamanţilor democraţi, conduşi de senatorul Richard Blumenthal din Connecticut şi între care se află membri ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, să înceapă o etapă în care vor solicita date financiare de la compania imobiliară a lui Trump.
Acească decizie marchează un nou eşec pentru Trump în justiţie, în faţa proceselor prin care oponenţii săi cer acces la declaraţiile sale fiscale şi alte documente, într-o serie de investigaţii.
O rezoluţie în acest caz este aşteptată în şase luni, după care avocatul lui Trump va putea contesta decizia finală a judecătorului la o instanţă superioară.
În luna aprilie, Sullivan a publicat o decizie de 48 de pagini în care a respins argumentaţia lui Trump că prevederea constituţională se referă la mită.
Sullivan a spus că este de acord cu democraţii din Congres că clauza ar trebui interpretată mai larg, şi anume că interzice unui oficial să primească orice fel de plată fără acordul Congresului.
Departamentul de Justiţie nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Trump, un dezvoltator imobiliar bogat care ca preşedinte îşi vizitează deseori hotelurile, staţiunile şi cluburile de golf, a păstrat dreptul de proprietate asupra afacerilor sale, dar a cedat către fiii săi administrarea zilnică a acestora. Criticii afirmă că acest lucru nu este suficient.
Cazul judecat de Sullivan îl acuză pe Trump că a profitat în mod ilegal de pe urma afacerilor sale, în diferite moduri, inclusiv prin colectarea de plăţi de la oficiali ai unor guverne străine care au stat la proprietăţile sale şi acceptarea de înregistrări de mărci la nivel mondial pentru produsele companiei.
Cazul similar intentat de procurorii generali din Maryland şi District of Columbia a fost restrâns pentru a se concentra în mod special pe hotelul lui Trump din centrul Washingtonului.
După alegerea lui Trump ca preşedinte, în 2016, hotelul a devenit locul preferat de cazare şi pentru evenimente pentru unii oficiali străini aflaţi în vizită în capitala americană. Trump candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte.
Sursa : news.ro
Hackerii au accesat sistemele a zeci de companii de telecomunicaţii şi au furat un volum uriaş de date, în şapte ani... Stephanie Grisham a fost numită de Donald Trump purtătoare de cuvânt a Casei Albe...